2020. jún 03.

Az évkör ünnepeihez köthető mesék

írta: Kormos Rebeka
Az évkör ünnepeihez köthető mesék

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen.

Márai Sándor

evkor.PNGForrás: pixels.com

Amikor mesékről esik szó, a mesemondók elámulnak, hogy miért is kellene bármilyen alkalomhoz kötni magát a mesemondást. Ám számtalan teendőnk között mégis helyet kell keresni a gyönyörű archaikus népmeséknek vagy az élőszavas mesemondásnak. A közösségeket járva a mesemondók maguk is érzik, hogy ma már önmagában a mesehallgatás is ünnep. 
A mesélés, mesehallgatás kedvező hatásainak listája igen hosszú, így itt röviden most csak az álljon: 

A mesehallgatás megmozgatja az összes intelligencia területet.

Az évkört követve a mesélő felnőttek számára kívánunk gyakorlatban is jól alkalmazható ötlettel szolgálni.
Állítsuk a meséket a középpontba és tervezzünk meg egy új nevelési-, vagy tanévet!

evkor.jpg

AZ ÉVKÖR ELÉ

A tizenkét hónap

JANUÁR

Vízkereszt Mátyás király udvarában

FEBRUÁR

Kolontos Palkó

MÁRCIUS

A medve és a huszár

ÁPRILIS

A piros tojás

MÁJUS

Az álomlátó fiú

JÚNIUS

A majom és a szentjánosbogár

AUGUSZTUS

Derék Jankó meg a kemény kenyér

SZEPTEMBER

Üres kézzel

OKTÓBER

A hegyek tetejin a szőlő

NOVEMBER 

Világszép Vaszilisza

DECEMBER

A karácsonyfa meséje Strasburgból

pompas_napok_koncepcio_5.jpg

Népmesék a köznevelésben

Egy mese feldolgozására számos lehetőségünk adódik. Közös célt találunk akkor is, ha teljesen különböző irányokból közelítünk - amelyek lehetnek az ismeretátadás, a szemléltetés, a cselekvés pedagógiája vagy akár a konstruktivista pedagógia irányai -.
A cél az, hogy az egyénben rejlő potenciál kiteljesedjen. Ahogy látjuk ez jelenti ma a köznevelés legnagyobb kihívását, hisz gyakran alulmotivált, frusztrált gyerekekkel találja magát szemben a pedagógus. 

Egy jól felépített népmese-foglalkozás alkalmas lehet a feszültségek feloldására, a kapcsolódások megtalálására, új ismeretek játékos formában való átadására, egyéni megnyilvánulásokra és olyan személyes megélésekre, amelyek egy élet át elkísérhetik a gyermekeket.

Legyen szó nevelési célokról az óvodai intézményekben, vagy oktatási célkitűzésekről alapfokú és középfokú oktatási intézményekben a népmeséknek helyük van gyermekek tanításában.

A Pompás Napok Oktatási Hivatal által akkreditált módszertana elsajátítható rövidebb vagy hosszabb lélegzetvételű online továbbképzésként, intézményi előadások, kurzusok formájában vagy olyan műhely foglalkozások alkalmával, amikor adott téma köré csoportosítjuk a meséket. Ilyen például az Öltözködés és viseletek a népmesékben című, 8 kredites pedagógus képzésünk.
A Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

Szólj hozzá

a mese hónap az mesék módszertan havi népmese meséje jeles napok iskolában óvodában népmesék oviban népmese-foglalkozás alsóban oktatásban Évkör bontásban nevelésben