2020. jún 10.

Szent Ivánkor is meséljünk!

írta: Kormos Rebeka
Szent Ivánkor is meséljünk!

Nyári napforduló

Közeleg ismét egy varázslatos nap!
Nagy Anna oktatónk összeállításában ehhez a naphoz kötődő szokásokat, magyarázatokat, dalokat és meséket szedte egy csokorba. A családi programok tervezgetésébe vagy a tábori tevékenységek alakításához is jó szolgálatot tehet. Fogadjátok írását szeretettel

ny-ri-napfordul-.jpgForrás: astro24h.hu

Júniusban a világ számos pontján tartanak egyházi és világi ünnepeket, melyek kötődnek a napfordulóhoz. Szent Iván éjszakája a június 23-ról 24-re virradó éjszaka.
A csillagászok a nyári napfordulót (nyárközép éjszakáját) arra a napra teszik, amikor a legmagasabb delelési ponton áll a nap. Az év leghosszabb nappala és legrövidebb éjszakája pedig évről-évre váltodó dátumú, 2020-ban június 20-ra esik.
 
Az egyházban Keresztelő Szent János születésének napjához kötődik, mint a fény győzedelmét a halál felett. Magyarországon Szent Iván havának is hívják. Ha Keresztelő Szent János születésnapjához kötjük az ünnepet, akkor miért Szent Iván éj? Erre itt a magyarázat: Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János név szláv formájából. Az Iván eredetileg héber-görög-latin-orosz-magyar eredetű név, jelentése: Isten kegyelme, Isten kegyelmes. Szegeden Búzavágó Szent Jánosnak is mondják.

Egy, a név eredetének sokféle magyarázata közül:

János égő és világító lámpa volt, de csak ideig-óráig akartatok a fényében gyönyörködni.

 (János evangéliuma 5. 35.)

szentjanos_bogar.jpg

A keresztény mitológiában a szentjánosbogár védőangyalként is megjelenik. Egy morva legenda a szentjánosbogarat segítőként említi:

Egy úton járó imádkozik védőangyalához, mert útja a sötétben, veszélyes szakadék szélén vezet. Oltalmazója szentjánosbogarat küld a segítségére, amely megvilágítja az ösvényt.

A naphoz kötődő népszokások

Ezen az éjszakán szinte mindenhol szertartásos tüzek égnek. A tűznek az emberek mindig tisztító erőt tulajdonítottak és az újjászületést is jelképezte számukra. Ekkor a tüzeket körbetáncolják, a bő termés reményében égő fáklyáikkal megkerülik a szántókat. Van, ahol égő tűzkereket gurítanak le a falu határában lévő dombról.

A tűzre zsúpszalmát, kidöntött májfát, rőzsét, gazt tettek. Szent Iván füve a ruta fa volt. Ez egy minél magasabb fa, mely így összeköti az eget a fülddel.

Ismert népdal is megénekli:

Magos a rutafa, ága elágazik,
Selyem sár haja, Magyar Ilona,
Haján felül gyöngy, koszorúja gyöngy.

Még a tengeren is, által hajladozik,
Selyem sár haja, Magyar Ilona,
Haján felül gyöngy, koszorúja gyöngy.

Gonoszűző szerepet tulajdonítanak a tűz átugrásának. Szerelmi varázslás, összepárosítás rítusaként használják, amikor a pár kézen fogva átfut (átugorja) a tüzet. Régi gyűjtésekben olvashatunk feljegyzéseket róla, hogy közben párosító dalokat énekeltek. Ezek igen hosszúak voltak, mert sokszor a falu összes fiatalját összeénekelték.

Ugrás közben ezt a rigmust mondogatták:

Kezem, lábam ki ne törjön, minden csontom összeforrjon.

Házasságjóslásként a lányok búzavirágból koszorút fontak és azzal ugrották át a tüzet, majd feldobták a legközelebbi fűzfára. Azt tartották, hogy akié fennmarad, az még azon az őszön férjhez megy.
Ehhez a naphoz is kötődik tilalom, ilyenkor nem ettek almát, de a tűzbe gyümölcsöt dobáltak a meghalt kisgyermekek részére. Almát sütöttek a tűzben majd kivitték a temetőbe az elhunyt időseket is megtisztelni vele. Az alma majd karácsonykor jelenik meg újra a karácsonyi asztalon. Akkor annyi felé vágják, ahány családtag ül az asztalnál. Jelképezve itt is az egységet.
A tűznek egészségmegőrző erőt is tulajdonítanak a mai napig. A húsárut még mindig több helyen füstöléssel tartósítják. A megfüstölt, virágzó bodzaágról azt tartják, hogy jó daganatos betegségek ellen.

Idő- és terményjósló napként is számon tartották ezt a napot:

  • ha ezen a napon megszólal a kakukk, olcsó lesz a gabona,
  • ha zivatar esik, akkor negyven napig „elkavar”
  • ezen a napon megszakad a gabona gyökere.

Így is lehet...

csillagos_egbolt.jpgForrás: 500px.com

  • Lehetőség szerint rakhatunk tüzet mi is. Figyelve az esetleges tűzgyújtási tilalomra. Megoldás lehet, ha mécsesekkel jelenítjük meg a tüzet.
  • Kiülhetünk a csillagos égbolt alá és sorra vehetjük a csillagképeket.
  • Meséljünk, hisz egy tábortűz mellet üldögélve vagy gyermekeinkkel összebújva egy ilyen mágikus éjszakán szárnyalhat a fantázia!

meseles_1.jpg

Mit meséljünk?

Szóljon  mese a szentjánosbogárról, a holdvilágról, a Napról, aranyhajú gyermekekről. A meseválasztásban segíthet, ha témájában olyan történetet választunk, amelyben a fény elveszik, vagy éppen markánsan jelen van.
Jól ismert mesei fordulat, amikor a sárkányok ellopják a Napot, a Holdat és a csillagokat.
Ezeket ajánljuk:

Kisebbeknek:
A majom és a szentjánosbogár
Kié a holdvilág?

Nagyobbaknak:
A Nap és a Hold találkozása
A fekete havas

Akár felnőtteknek is:
A világszép nádszál kisasszony
Az aranyköles

A naptárban a következő jeles nap

Június 29. Péter és Pál napja. Ehhez is ajánlunk mesét: Vízi Péter és Vízi Pál
Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

Felhasznált szakirodalom:
Dömötör Tekla: Régi és magyar népszokások, (Néprajz mindenkinek 3., Tankönyvkiadó, Budapest, 1986)
Dömötör Tekla: Magyar népszokások (Corvina Kiadó, Budapest, 1972)
Magyar néprajzi lexikon IV. (Né–Sz). Főszerk. Ortutay Gyula. Budapest: Akadémiai. 1981
Tátrai Zsuzsanna–Karácsony Molnár Erika: Jeles napok, ünnepi szokások (Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1997
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium. [Debrecen]: Csokonai. 1997

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

napja nyári szokások hagyományok népi nappal népdal népmese óvodásoknak leghosszabb napforduló iskolásoknak Szent Iván Az aranyköles A fekete havas A majom és a szentjánosbogár Magos a rutafa jóslások Kié a holdvilág? A világszép nádszál kisasszony