2023. feb 14.

Mesefeldolgozás a Farsangi ünnepkörben - Az aranyfonál

írta: Zsótér Boglárka
Mesefeldolgozás a Farsangi ünnepkörben - Az aranyfonál

Nagy öröm számunkra, hogy csapatunk ismét bővült egy fiatal tehetséggel, Méhes-Ménes Krisztivel, aki február 10-én Pompás Mesés Nagykövet lett. A Brunszvik Teréz Budavári Óvodák Iskola utcai telephelye egy mesés hely, ezt bizton mondhatjuk. Évek óta ismerjük az ott dolgozó pedagógusokat, és nem túlzás azt állítani, hogy ott nagyon jó ovisnak lenni, és óvónőnek is. :) 

Az óvoda nyolcadikként csatlakozott a Pompás Mesés Óvodákhoz, amely eseményhez ezúton is gratulálunk és köszönjük a Pompás Napok csapatába vetett töretlen bizalmat! 

Kriszti és kollégái a héten Az aranyfonál című mesét dolgozták fel közösen, játékos feladatok sorát fűzve egymás után. Ennek rövid bemutatását és tapasztalatait osztjuk meg most nagy szeretettel az érdeklődő pedagógusokkal. Érdemes kipróbálni! Nem csak farsang idején. :)

Köszönjük Krisztinek és kollégáinak, hogy betekintést nyerhetünk kreatív megoldásaikba!

 brunszvik1.jpg

Mesefeldolgozás a Farsangi ünnepkörben

 

Választott mese: Az aranyfonál (Grimm testvérek gyűjtése által)

Forrás: Pompás Napok

A feladatokhoz tartoznak jutalmak (aranygyűrű, piros gyöngykaláris, aranyfonál), amiket a pedagógusok megválaszthatnak, hogy melyik feladathoz és mikor osztanak ki. Egy tarisznyába teszem őket.

  1. feladat: Összegabalyodott a fonál a teremben, ezért ki kell bogoznunk.

Énekelhetünk közben:” Csivirintem-csavarintom szomszédasszony kontyát”

brunszvik6.jpg

  1. Ha megtaláltuk a fonál végét, akkor eljutunk egy ládikához, amibe a fonál vége be van zárva.

A láda tetején egy üzenetet találunk: „Csak egy mondókával nyílok ki! - Ismételd el háromszor és meglátod, hogy mit rejtek.”

„Szőjünk, fonjunk kendőt,

csipkés szélű kendőt,

Tulipán a szélibe,

rózsa a közepibe.”

brunszvik3.jpg

  1. Elismételve a mondókát kinyílik a láda, ami 4 képet rejt a meséből. Ezeket sorba kell tenni, ahogy a mese cselekményszála fut. Az utolsó kép hátulja egy üzenetet hordoz:

„Összeillik széle-hossza olló szabja, gép megvarrja (ruha)." Miután kitalálták a találós kérdést, utána olvasd fel a következő üzenetet- „A szobában van egy kosár, amiben sok-sok ruhát tartunk, vajon megtaláljátok?”

brunszvik7.jpg

  1. Miután meglelik a kosarak, párosító feladatot kell végrehajtaniuk. Minden anyaghoz tartozik egy-egy ruhanemű:
  • gyapjú- sapka
  • bőr- csizma
  • fonál- takaró
  • textil csík-tarisznya
  • brunszvik4.jpg
  1. A párosítás után nincs más feladatuk, minthogy a többi ruhából, aminek nincs párja öltöztessék fel a babát.

Ráhangolódás: mese többször elmesélése, dramatizálása, mesei fordulatok kiemelése. Rögzítés segítése mesekártyák használatával. (keresd a kártyák közül azokat a tárgyakat, szereplőket, akik a mesében is megjelennek)

 brunszvik9.jpg

Tapasztalatok:

  • csoportbontásban bizonyult sikeresnek a játék kipróbálása, mivel így több lehetőség nyílt egy-egy kisgyermeknek kipróbálni a feladatokat
  • a kislányok nagyon sok dalocskát énekeltek el a fonal felgombolyítása közben
  • a képes feladat nehéznek bizonyult, legközelebb mással próbálom majd helyettesíteni
  • összességében mindkét csoport nagyon élvezte a játékokat, türelemmel és izgalommal várták a következő feladatokat

Próbáljátok ki! Meséljetek! Lesz, aki meghallgatja!

 

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Szólj hozzá

mese módszertan mesemondás élménypedagógia népmese-foglalkozás pompás mesés óvoda brunszvik óvoda pompás mesés nagykövet