2023. jún 29.

A Pompás Mesés Nagykövetek 10 helyszínen meséltek országszerte

írta: Zsótér Boglárka
A Pompás Mesés Nagykövetek 10 helyszínen meséltek országszerte

A Mesék Éjszakáját a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület hívta életre. Évről évre egyre több helyszínen csendül fel a mese. A Pompás Napok csapata idén is csatlakozott, 10 helyszínen meséltünk, az ország különböző pontjain. Köszönjük, hogy velünk voltatok! �
Néhány helyszínről képes beszámoló is érkezett, így azt is megosztjuk Veletek. 
Mezőlakon, a Tengelic Természetvédő Óvoda - ami egyben Pompás Mesés Óvoda is - szervezésében emlékeztek meg az eseményről. Az óvoda minden pedagógusa - Popovicsné Gyenge Judit, Erdély Regina, Szabadi Melinda, Takácsné Farkas Krisztina - élőszóban mesélt az érdeklődő családoknak, gyerekeknek és meseszerető felnőtteknek is. 
Előszálláson Jézsóné Németh Éva két helyszínen is meséssé varázsolta a gyermekek napjait. Az Előszállási Patakparti Óvoda, amely Pompás Mesés Óvoda, remek első helyszín volt. "A Mesék Éjszakája alkalmára két mesével készültem a gyerekeknek. Borsószem hercegkisasszony meséjét Pompás módszer alkalmazásával,interaktívan éltük meg. Örömmel láttam a csillogó szemeket,az aktív részvétel azt igazolta, hogy a" mesefelhő" valóban elrepített bennünket Meseországba.
A délelőtt második felében Piroska és a farkast meséltem mesekötény segítségével. Ennek segítségével a mese is tovább élt, most már a gyerekek alkalmazták. Igazán,mesés délelőttünk volt, ahogy az egyik kisfiú meg is fogalmazta." img_20230623_111257.jpg
received_1215280065840933.jpeg
"A Mesék éjszakája rendezvény keretében meséltem az Előszállasi Egzotikus Állatparkban. A két mesét az állatok karámjánál meséltem el. Tematikusan a látvány-etetést követően hívta az érdeklődőket a Magyar népmesék sorozat zenéje,majd a Koshi hangja csendült fel, és így jöttek Meseországba a gyermek- és felnőtt látogatók. Először az ouessent- i törpejuhoknál meséltem el az Aranyszőrű bárány igaz történetét. (az egyikük valóban olyan) A mesét interaktívan, a hallgatóság bevonásával, zenei kiegészítéssel meséltem. Ezt követően elkészithették a saját aranyszőrű bárányukat. A mesefelhő a minnesotai törpemalacok történetébe repitett bennünket tovább. Itt is bevontam a nézőket a mesébe. Utána odajött egy 2,5 éves fiúcska és megkérdezte, hova lettek a malacok...benézett minden házba. Ezt követően a tárgyalkotásban vághattak, ragaszthattak malackákat. Ugyan nem volt a mesében, de lovacskát is hajtogathattak, aki a malackák szomszédságában lakik. 
Azt gondolom tökéletes helyszín egy pompás mesés Mesék Éjszakája programhoz!"
received_798894761627952.jpeg
received_812189110549766.jpeg
Dihenné Rucz Erika Békésen, a Békési Galériában tette meséssé az érdeklődő gyermekek napját, majd a meseszerető felnőttek estéjét. 
"Békés város első alkalommal csatlakozott a Mesék Éjszakájához, de a visszajelzések alapján nem utoljára. Két részre bontottuk az alkalmat, először a gyermekeknek szóló mesék voltak, ahová sok család eljött. A Görbeszék Társulat pásztortárgy bemutatója és táncháza adta a keretet a Csillagszemű juhász mesének. Mese közben is hallhatták a gyermekek a pásztor furulyát, megnézhették, hogy a subára tett kalap hátulról megtévesztésig egy háttal álló emberre hasonlít! Majd gyermek mesemondók bűvölték el az egybegyűlteket, végül Szent Iván éjhez kapcsolódó mesés játékfűzéssel zártuk a gyermek programot. Az esti program felnőtteknek szólt, ahol rajtam kívül Bartyik Gitta meseterapeuta, Hanó Krisztina Pompás Mesés nagykövet, illetve Dihen Ferenc István “siheder” mesemondó teremtett olykor megható, könnyes; máskor fergetegesen vidám pillanatokat."
image_67224065.JPG
20230624_201906.jpg
image_6483441.JPG
20230624_203144.jpg
20230624_165911.jpg
Orlik Ilona a monori könyvtárban tartott interaktív népmesefoglalkozást, ahol kicsik és nagyok is élvezhették a mesetérképpel történő mesélést. 
1687532228121.jpg
1687532228163.jpg
1687532228249.jpg
Giriczné Gyányi Mária, a MesÉLek-kijátszótér vezetője a hozzá járó gyerekek számára tette meséssé a nyárkezdést, ahogy előtte az egész tanévet is.
"A só mese papírszínházas,  mozgásos, interaktív feldolgozásában követtük a kis királylányt az erdőbe, epret szedtünk, levendulát illatoztunk, fa odvában rejtőzködtünk, és hivatalosak voltunk a királylány lakodalmára is. Útravalóul sóbatyut készítettünk, hogy mindig legyen nálunk egy csipet, ami megadja az élet sóját."
20230623_165027.jpg
20230623_165035.jpg
Dr. Deák-Zsótér Boglárka, a Pompás Napok társalapítója Érden és Tárnokon mesélt. Az Ég-Ígérő Érdligeti Református Óvodában interaktív mesemondás formájában vonta be a gyerekeket és felnőtteket a Tulipánból lett királyfi történetébe. Az óvoda vezetője, gondnoka és pedagógusai is vállaltak mesemondást, így igazán izgalmas és érdekes délutánt varázsoltak az érdeklődő családok számára. A mesefolyam Tárnokon folytatódott, ahol kora este a Varázsöbölben gyűltek össze felnőttek és gyerekek, hogy meghalgassanak sok-sok történetet. Volt könnycsorgás és nagy nevetések is.
img_6315.JPG
img_6426.JPG
Geráné Onódy Tünde a Pompás Mesetábor keretében mesélt a gyermekeknek a Mesék Éjszakájához kapcsolódóan. 
"Budapesten, a Tabánban, Elek apó, a nagy magyar mesemondó kútjánál meséltem a Zsoltáréneklő madárról, aki lelkünk templomának madara, és ha valaki elrabolja és fogságban tartja, soha nem enyhülő szomorúság lesz úrrá rajtunk. Nem kétséges, hogy életünket kockáztatva is vissza kell szereznünk. "Egy csepp semmi megölt egyet, egy megölt kettőt, kettő megölt tizenkettőt". A Mesemondó királyfi találós kérdésére nagyon érdekes és elgondolkodtató gyermekválaszok érkeztek, míg aztán a mese kibontotta a történetet. Elámultunk Vas Laci erején, fortélyosságán, majd boldogan állapítottuk meg, hogy mi már sehová nem megyünk üres kézzel, hiszen a mesék elvetették bennünk a böcsesség és irgalmasság magjait, amik lassan, de biztosan növekedésnek indulnak."
tunde_1.jpg
tunde2_1.jpg
Juhászné Rusai Éva, az egyik Pompás Mesés Óvoda - az újpesti Deák Óvoda - gyermekeit és régi ovisait, akik iskolából is visszajárnak hozzá - táboroztatta a Börzsönyben. Az erdei táborban több alkalom is nyílik a mesemondásra, a mesés tapasztalásokra. A Mesék Éjszakájához "Mesélés a csillagos ég alatt" című programukkal ünnepelték. 
termekkep-2.png

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Le ne maradj!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

élőszavas mesemondás mesék éjszakája Mesék Éjszakája Pompás Mesés Nagykövetek Mesék Éjszakája 2023