2017. sze 27.

3 tipp hogyan tegyük különlegessé a Népmese Napját

írta: Kormos Rebeka
3 tipp hogyan tegyük különlegessé a Népmese Napját

Az év legmesésebb napja

Szeptember 30-án ünnepeljük Benedek Elek születésnapját. Ez a jeles nap önmagában is megállná a helyét, de 2015 óta a Népmese Napjaként tartjuk számon. A kezdeményezők célja az volt, hogy a magyar mesekincset népszerűsítsék. A jó ötlet tovább fejlődött a mesekutatók, mesékkel foglalkozó szakemberek, pedagógusok és meseszertő laikusok körében. Csodás események érik egymást, amely idénre teljes esemény sorozatokat hívott életre az ország számos pontján. 

pompas_napok_nepmese_napja.jpg

Készüljünk együtt a Népmese Napjára

Szakmai online előadásra várjuk a pedagógusokat.
Több éves és igen szerteágazó tapasztalatunkat adjuk át az idén augusztus 30-án 15.00-18.15 között. 
pompas_napok_pedagogus_kepzes_nepmese_napja_2021_5.jpg
A cél, hogy az egyre népszerűbb ünnepnapot megelőzve segítsük a gyakorlati megvalósításban óvónőknek, tanítóknak, könyvtárosoknak, napközis nevelőknek és szülőknek, hogy igazán mesés nap lehessen szeptember 30., a Magyar Népmese Napja. 
Részletek itt: előadás részletei
Szeretettel várjuk a szakemberek jelentkezését!

Meseösvény a Pompás Napok módszertanával

Az Ócsai Tájházban a Pompás Napok módszertana szerint kerül a megszervezésre a Mesesövény, immár 4-dik éve. 2021-ben szeptembertől-októberig minden csütörtökön kinyit az ócsai mesesövény, hogy az ovis csoportok és alsós osztályok kirándulásba ágyazottan járják ne a népmesék világát.
Részleteket a Facebook eseménynél: ÓCSAI MESEÖSVÉNY ŐSSZEL - ESEMÉNY
Részletek a tájház blogján: ÓCSAI MESEÖSVÉNY PROGRAM
Az elmúlt években számtalan gyermeknek volt alkalmunk mesét mondani, velük együtt megélni és beleélni magunkat a történetekbe. Minden év, minden helyszín újabb élményeket hozott s a tapasztalásaink messze felülmúlták elképzeléseinket. 
Bár a mese a hagyományos népi kultúrában nem csak gyermek műfaj, mégis ők maradtak ma a mesemondók leghűségesebb hallgatósága. Ők még ösztönösen érzik, hogy hitetlenkedni lehet s ezeknek a kétségeknek hangot kell adni. A mesemondó pedig kellő rutinnal felel ezekre a kérdéseke. 

21687767_867791493398443_1888463768247555904_n.jpgFotó: Meseösvény az Ócsai Tájháznál, Készítette: Zimányi Hajnalka

"Ócsának nincs is királya!"

- mondta egy kisfiú, az Ócsai Tájháznál tartott mesealkalmon. A mesemondó válasza még a beavatott kollégákat is megkacagtatta:
"No csak higgyél benne, mert a wi-fi-t, meg a térerőt sem látod, mégis működik!" 
Szinte minden alkalomra jut egy-egy emlékezetes mondat a legifjabb mesehallgatóktól.

No. 1. tipp - Aktualizáld a mesét!

Mindig meglepő eredményt hoz, ha a mesemondást megtörjük egy-egy aktuális, jelenkori utalással. Pl.: a Kisgömböc az iskolaigazgató nénit is bekapta. A fantázia és a valóság határán halad a mese szövege. A régmúltat idéző mesekezdő mondat "Egyszer volt, hol nem volt..." a történet régiségéét hivatott erősíteni. Emellett egy modern, jelent idéző momentum bevonása remek eszköz a feszültség fokozására s egyben a figyelmet is fenntartja.

No. 2. - Mese a mesében

Fontos a cseperedő gyermekeknek, hogy elmesélhessék, hogy jártak ők is egy erdőben vagy teszem azt, nekik is van szomorúságuk, mert meghalt az anyukájuk. A több ezer gyermekkel való találkozásunkkor ez utóbbi példa csak egyszer történt meg, mégis alkalmat adott arra, hogy együttérzésről, veszteségről essen szó. Mindig adjatok lehetőséget a hallgatóságnak, hogy saját élményeiket megosszák a mese kereteinkben. 
A legfontosabb, hogy reagálni kell. Egy apuka elszakadt bokaszalagját jókívánságainkkal gyógyítottuk meg a távolból úgy, hogy a kisfiú osztálytársaival a mesefonalába gyógyító gondolatokat gombolyítottunk. Ő maga volt a leginkább meglepve, hogy a közös gombolygatás percekig eltartott.

No. 3. - Vegyük elő saját gyerekkori mesekönyveinket!

A gyerekek vonzódnak a családi anekdotákhoz vagy ahhoz, hogy saját tanáruk gyerekkoráról hallgassanak történeteket. 
Ha mást nem tudunk tenni az idén a közelgő jeles nap alkalmával, keressük elő régi, roskatag mesekönyvünket és olvassunk abból, vagy meséljünk arról, nekünk hogy meséltek. Efelől való gondolkozásunk egy nagyszerű kísérlet is egyben, mert olyan emlékek kerülhetnek elő, amelyekre már szinte nem is emlékeztünk.

21193014_2074780149214743_8970484595813064898_n.jpgFotó: Családi emlék, Készítette: Zsótér Boglárka

Ráadás tippek

Summa summarom, inspirálódjunk, mert a népmesével egyre átfogóbban foglalkoznak a pedagógia, a pszichológia, orvoslás és más tudományok szempontjaiból is. A mindennapokban, ha csupán nagyszerű közösségi élményként kezeljük, sokat teszünk a gyerkőcök anyanyelvi és identitásbeli neveléséért. 
Összefoglaló cikkünk 9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról címmel jó startkő lehet. Emellett ajánljuk a tematikus Népmese Facebook csoportot, ahol több, mint 2000 tag támogatja egymást a népmeséhez kapcsolódó ötleteikkel, tanácsaikkal.

Készüljünk együtt a Magyar Népmese Napjára!

Interaktív mesei feldolgozásaink, e-book formában megjelenő oktató anyagok, amelyek jól használhatók csoportos és egyedi foglalkozásokhoz.

15267560_714254735418787_466986945934701742_n.pngIllusztráció: Deák András

Sorozatunk első kiadása A só című, közkedvelt és közismert mesét dolgozza fel. Webshopunkból megvásárolható a 19 oldalas segédanyagunk, amely A só című népmese vonalán végighaladva ad segítséget, ötleteket a meséléshez.

Mesetár

Nagyon fontos, hogy élőszavas mesemondásokhoz vagy mesefoglalkozásokhoz a választott mese alapszövegéül helyes verziót válasszunk. A sok évszázados meseszövegek rétegzett tanulságaink túl a rögzült mesei szövegrészek jelentéssel bírnak. Mesetárunkban biztosan jó szövegeket találtok!

Ne feledjétek, a Pompás Napok csapata házhoz is megy!
Legyen szó gyermek programokról vagy pedagógus képzésről, hívjatok minket bizalommal!

 logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/Pompasnapok

 

 

 

Szólj hozzá

mese népmese népmese napja magyar népmese napja régi mesekönyvek szeptember 30. mese aktualizálása mese a mesében