2019. aug 28.

A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatában

írta: Kormos Rebeka
A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatában

A történetmesélés egyidős az emberiséggel.

Holcsik Erzsébet, klinikai-, mentálhigiénés ifjúsági és gyermek szakpszichológus

A narratívumok  eseményekről számolnak be. Rendelkeznek idő- és oksági koherenciával. Ott vannak a mítoszokban, a mesékben, a legendákban, az érvelésben, a táncban, a festészetben, a moziban, képregényben, az újságokban, vagy a hétköznapi beszélgetésekben. 

A  tanulás leghatékonyabb módszere a történethallgatás.

A Pompás Napok népmese-foglalkozásain már több, mint 20.000 gyermeknek volt módunk élőszóban mesélni.  Munkánk során a mesehősök útját, jellemét, tulajdonságait is vizsgáljuk. A népmese hőse életfeladatát követve magabiztosan nekivág az ismeretlennek, cselekszik, olykor elbukik, de még ekkor is cselekvéseiben új, "szokatlan" megoldásokhoz nyúl, pl. egy rókát, egeret választ társául. Késztetést érez arra, hogy "szerencsét próbáljon". A mese szimbolikusan jeleníti meg ezt a motivációt, egyszerre hat tudattalan és tudatos érzékelésünkre. Rendkívüli jelentősége van a gyerekek életében is a népmesének, mert a valóság és a fantázia szövetén át életstratégiát sajátíthatnak el. 

eloszavas_mesemondas_tipegoknek.jpg

Az élőszavas történetmondás gyakran nagy kihívást jelent, hisz a mai aktív felnőttek számára - többnyire társadalmi változások miatt - a mesemondás nem képezi az alapkultúra részét. Az elérhető előnyök mégis elég motivációt jelenthetnek.

Egy jól megválasztott népmese élőszóban való elmondása a gyerekek minden intelligencia területét érinti.

Emellett nevelési, oktatási feladatokat is elláthatunk, anélkül, hogy direktívákban kommunikálnánk. 
A most megjelent Mesélj! Lesz, aki hallgatja című e-bookunk a nevelési év megkezdéséhez igazodik. Konkrét ötletekkel igyekszik a kezdő mesemondók számára is támpontokat biztosít. A népmese-foglalkozás a Pompás Napok módszertanára épül, az óvodás és kisiskolás korosztály életkori sajátosságait fókuszba helyezve. 

Olvass bele!

meselj_lesz_aki_meghallgatja_borito.PNGmeselj_lesz_aki_meghallgatja_tartalom_kep.PNGmeselj_lesz_aki_hallgatja_ebook3.JPG

Jó gyakorlat megosztása

Készítsetek képeket a mesefeldolgozás egy-egy pillanatáról. Küldjétek el nekünk a pompasnapok@pompasnapok.hu e-mail címre néhány mondattal kiegészítve, hogy tapasztalataitokat megoszthassuk szakmai közösségünkben, blogunk felületén.
Cserébe 1 választott e-bookot ingyenesen megküldünk számotokra. Eddig megjelent e-bookjainkat webshopunkban találjátok meg. 

Rendelj most!

Amit kaphatsz:

  • módszertani betekintés
  • hiteles források
  • tippek és ötletek
  • inspiráció a tanév többi napjára

A témához kapcsolódó korábbi írásaink:
Mesemondás 3 lépésben
Gibbonok és a magyar mesehősök

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

oktatás nevelés ebook módszertan népmese népdalok iskolában óvodában népmese feldolgozás népi játékok Derék Jankó meg a kemény kenyér Pompás Napok népmese foglalkozás népmesefoglalkozás minden napi használatban Derék Jankó és a kemény kenyér népmese-foglalkozás népmese-feldolgozás