2020. ápr 11.

Öltözködés és viseletek a népmesékben

írta: Kormos Rebeka
Öltözködés és viseletek a népmesékben

A népmesékben az öltözeteket leíró szófordulatok sokszor beszédesek. Persze előfordul, hogy csak utalásokat találunk vagy az adott viseleti darabot (ruhák, cipők, kiegészítők) épp, hogy csak megemlítik, a jellemzés töredékes. Akárhogy is, amikor ezeket a részleteket keressük a mesékben, meglepő, hogy mennyire változatos az öltözködés témájának megjelenítése és, hogy ezek milyen sokféle funkciót töltenek be.

piroskak.jpg

A Pompás Napok csapatában mindannyian kötődünk a népviseletekhez. Van aki készíti, van aki viseli, van aki táncol benne, van aki mesél bennük és olyan is akad, aki saját örömére hordja őket és erre buzdít tömegeket a Népviselet Napja elnevezésű kezdeményezéssel. Van szerencsénk még néha az öregek keze munkáját magunkra ölteni, bár az is nagy öröm, amikor saját magunk készíthetünk egy-egy darabot. ... és persze a kezünk ügyébe kerülő lánykákkal Rongyi Gyöngyiket is készítünk. Évek óta visszük és ajánljuk a pedagógusoknak a Nefelejcs népviseleti kártyajátékokat is.

online_kurzus_cover_1.jpg

ONLINE - Mesék és viseletek az akkreditált pedagógusképzésben

Az idei évben új kihívással kellett nekünk is szembenéznünk. A pompasnapok.sensei.hu oldal felületén megszülettek online képzéseink. Legfőbb szempontunk a pedagógusok munkájának megkönnyítése, ami a módszertanunk virtuális átdolgozásán túl, konkrét foglalkozástervekkel és feladatlapokkal is támogatja a távoktatást.
Anyagaink megszólíthatják a szülőket is, hisz számos magyarázattal szolgálunk a szakmai anyagokon belül. A tanfolyamok felépítése változatos, akár "én idő"-nek is tekinthetik a gyerekekkel foglalkozó felnőttek.
A népmese-foglalkozások módszertanában a népmesék, népi játékok, tárgyalkotás ötvözése történik. Erről tanulhatsz velünk online. Klikk a linkre! 
pompasnapok.sensei.hu

img_5055_preview.jpegFotó: Peer Réka

Tehát adottak a népmesék és a viseletek, és mindkettő a szívügyünk. A téma szinte a lábunk előtt hevert.
A #maradjotthon felhíváshoz mi is csatlakozva végre alkotó időhöz jutottunk és elkezdtük összeszedni gondolatainkat, ötleteinket. Ezekből született online, 8 kredites képzési anyag, népmese-foglalkozás és mesegyűjtemény is.
Annyi mesét találtunk ehhez a témához, hogy a felkészülés során kis híján "mese mérgezést" kaptunk.
Íme néhány, amelyek már eddig is megtalálhatóak voltak Mesetárunkban, hogy továbbadhassátok az otthon tanyázó gyerekeknek:

Az egérbőrös királyleány

A libapásztorból lett királyné

A tizenkét vadkacsa

Krisztus megszaporítja a szegény asszony vásznát

Sokféle mesterség

A kán mestersége

A zöldszakállú király

A medve és a huszár

A piros tojás

A tulipánból lett királyfi

Kutakodásunk egy német mesefilmhez is elvezetett minket mégpedig Ezerszőr történetéhez, amelyben számos költői kép van kibontva. Ajánljuk szeretettel családi mozizáshoz is!

Ezerszőr

Akár hiszitek, akár nem mesekönyveink még mindig "csak" az öltözködéshez kapcsolható meséket tárják fel előttünk. Ha eddig nem éreztük volna, most már biztosak vagyunk benne van némi közünk a témához ...

mesek_az_oltozkodesrol.jpg

logo.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

ingyenes online ruha napja kompetencia népviselet családi igazolás továbbképzés 8 képzés öltözködés képzési kredit pedagógus anyagok mesetár esti mese népmese viselet öltözet öltözék portfolió alsósoknak óvódásoknak A medve és a huszár Nefelejcs néviseleti kártyajátékok A tulipánból lett királyfi A piros tojás mesegyűjtemény népmese-foglalkozás Egy nap népviseletben Az egérbőrös királyleány A libapásztorból lett királyné Ezerszőr ruuhadarab Népviselet Napja A zöldszakállú kiráy Krisztus megszaporítja a szegény asszony vásznát elalváshoz