2020. sze 02.

Ötletek a Népmese Napjára - így is ünnepelhettek!

írta: Zsótér Boglárka
Ötletek a Népmese Napjára - így is ünnepelhettek!

A tanév egyik első fontos eseménye lesz szeptember 30-án a Népmese Napja. Mi, a Pompás Napok csapatával több, mint 10 éve ünnepelünk ezen a napon, méghozzá igen változatos formákban. Néhány ötletet megosztunk most Veletek is, ami segít a tervezésben. :)

61522496_1380075878808188_3630019385491456000_n.jpg 

Interaktív népmese-foglalkozás

A Pompás Napok módszertana az egységes és egylényegű kultúra különböző elemeinek ötvözésére épül. Ezek az elemek a többoldalú megerősítés révén segítik a gyermekeket a meséhez való kapcsolódásban. A népi játékok, mondókák, találós kérdések, tárgyalkotó tevékenység és dalok, táncok mind-mind másként hatnak, így az a gyermek is képes lesz a meséhez kapcsolódni, aki egyébként nem szeret vagy nem tud mesét hallgatni. Az interaktív népmese-foglalkozáshoz több kidolgozott tervet is ajánlunk Neked, amelyet megtalálsz elektronikus kiadvány formájában a www.pompasnapok.hu oldalon, 1500ft/db áron. Fizetés után a kiadványok azonnal letölthetőek, így nem kell futárra vagy postásra várni, és a posta költség is megspórolható. 

Mesélj! Lesz, aki meghallgatja! - Derék Jankó meg a kemény kenyér mesefeldolgozás mesetérképpel

Macskacicó - interaktív népmese-foglalkozás mesetérképpel

A só - interaktív népmese-foglalkozás

Élőszavas mesemondás 

Ha nincs időd/lehetőséged egy komplex interaktív népmese-foglalkozást tervezni és lebonyolítani, akkor se csüggedj! Ha a Népmese Napján elolvasol egy mesét a csoportodnak/osztályodnak, biztosan boldogan fogadják majd! Még jobb, ha fejből mondod a történetet, azaz élőszóval mesélsz. A fejből mesélésnél már csak a szívből mesélés a jobb. :) Akár egy saját történetet is mondhatsz, ami Veled például gyerekkorodban történt. A gyerekek imádni fogják! Ha pedig felbátorodnál egy szülőknek szóló mesemondáshoz, szeretettel ajánljuk cikkünket, amelyben Nagyköveteink osztják meg tapasztalataikat. 

Az élőszavas mesemondásban segítségedre lehet a mesetérkép is, jelenleg 6 meséhez készítettünk térképet, amelyet egy letölthető anyagban gyűjtöttünk össze. 

Meseösvény

Sok-sok éve szervezünk meseösvény programot a Népmese Napja alkalmából Ócsán, a Tájházban. Mivel mind a pedagógusok, mind a szülők részéről nagy igény mutatkozik a programra, immár az év többi időszakában is sor kerül ilyen típusú programra. Nézz körül, a lakóhelyed környékén, van-e olyan tanösvény vagy meseút, amely már bejáratott, működő programot kínál! Ezeket is érdemes felkeresni a jeles napon. Te magad is szervezhetsz akár az iskola/óvoda környékén egy játékos programot a gyermekeknek. Ehhez sok-sok előkészületre van szükség, de hidd el, megéri a fáradozást, hiszen még a nagyobb gyerekek is élvezettel adják át magukat a történetnek és a mesei feladatoknak. Meseösvény témában is olvashatsz további ötleteket nálunk. 

mesehos_lettem.JPG

Közös mesés élmény a kollégákkal - intézményi képzés

Évről évre egyre több megkeresést kapunk intézményi képzésre. Ilyenkor a Pompás Napok csapata házhoz megy. Idén Albertirsára megyünk a Népmese Napja alkalmából a Mustármag Óvoda kollégáihoz, és eltöltünk egy mesés módszertani napot együtt. Bízunk benne, hogy a képzésünkön kapott tudás olyan hamuba sült pogácsaként kíséri őket majd a tanév folyamán, ami kitart egész júniusig, vagy akár még tovább is. 

Mesés családi nap

Ha lehetőség adódik rá, érdemes a Népmese Napját a szülők bevonásával ünnepelni, akár egy családi napot kerekíteni egy-egy népmese segítségével. A meseösvényt is lehet családokra tervezni. Nagyszerű, amikor a gyerekek a szüleikkel együtt élik meg a mesei történetet! Így akár azok a szülők is nyitottabbak lesznek a mesélésre, akik eddig kevésbé voltak bátrak. 

Mihály napi vásár

Mivel Mihály nap és az őszi ünnepkör több további jeles eseménye is közel esik a Népmese Napjához, így érdemes abban gondolkodni, hogy ezekhez kapcsolódó mesét dolgozzunk fel. Mihály napjához a Kő meg a kocsisok című népmese is remekül illeszkedhet, valamint meséket és dalokat is kapcsolhatsz egy ilyen jó kis vásári feldolgozáshoz.

Még több ötlet

Ha úgy érzed, további inspirációra vagy háttéranyagra van szükséged, szeretettel ajánljuk régebbi cikkeinket is a témában:

9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

3 tipp hogyan tegyük különlegessé a népmese napját

Ünnep lett a népmese napja

Benedek Elek születésnapja - a Népmese Napja

Sok-sok játék és mese dióval

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Le ne maradj!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá

mese mesélés magyar népmese mesemondás népmese napja Benedek Elek Benedek Elek születésnapja népmese-foglalkozás népmese-feldolgozás