2021. már 22.

3+1 otthoni ötlet a Víz Világnapjára

írta: Kormos Rebeka
3+1 otthoni ötlet a Víz Világnapjára

Fenn is van, lenn is van, 
kinn is van, benn is van, 
néma is, zenél is, 
lágy is és kemény is, 
fehér is, szürke is, 
lomha is, fürge is. Mi az?

viz_pompasnapok_hu.JPGForrás: pinterest

A tavaszi zöld jeles napok egymást fogják érni a mai naptól. A Víz Világnap alkalmából összegyűjtöttük az elmúlt évek legsikeresebb ötleteinket, amelyek sok családba hoztak örömet e tipegőknek, óvodásoknak, iskolásoknak és velük együtt a felnőtteknek is.

Mondókák, találósok és dalok

Mozgassuk meg a saját és a gyerekek agyát népi mondókákkal és találós kérdésekkel meg!
Víz, víz, tiszta víz - mondókák, dalok, találós kérdések

Népmesék a világ távoli tájairól

A víz a népmesékben is az egyik legfontosabb és folyton visszatérő elem. Tükrözi jelentőségét az emberi élet szempontjából a valós szükséglet és a szimbolikus jelentés területén egyaránt. Megannyi kifejezés és mesei kép társul a vízhez: élet-, és halál vize, örök ifjúság vize, forrasztó víz, kút, forrás, Óperenciás tenger, tavitündér, forró vizet a kopaszra, éa még sorolhatnánk sokáig.
Urasima vízországi szelencéje című japán népmese  felnőttnek és gyereknek egyaránt izgalmas történet lesz.
A kisebbeknek ajánljuk Az igazságtévő kócsag madár című mesét.
A humor erejével is próbálkozhatunk A férje a makacs asszonyt a víz folyásával ellenkező irányban keresi című mesével.
A legapróbb gyerekeknek A kóró és a kismadár című láncmeést ajánljuk, amely a mesehallgatáshoz szoktatásban is nagy segítségére lehet a szülőknek.
Örök kedvencünk:

Játszunk a vízzel

Bár az időjárás még nem olyan meleg, de pár ötletet azért lakásban is megvalósíthatunk a vizes játékok közül, ami pedig a nyarat idézi, hát tegyük el az ötletet későbbre!
Vizeskedés otthon - játékok kicsiknek és nagyoknak

De most komolyan! Létezik az élet vize?

A mesék, népi szólások sok kérdést vethetnek fel, köztük ezt is. A Gyógyír a mesében című korábbi cikkünk ehhez ad egy kis kitekintőt azoknak, amik  - mondjuk stílusosan - szívesen megmártóznak a témában.

"Elő-haló" füvek után irány a vizek birodalma

A növények birodalma után ajánljuk még a víz témáját feldolgozó elektronikus ötlettárunkat családi és intézményi használatra. Tudtad, hogy ha megvásárolva az elektronikus kiadványunkat, azt letöltve mindig kéznél lesz a gépeden? Nincs posta vagy futárköltség sem!

Ajánljuk figyelmetekbe más kiadványainkat is, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

További inspirációért látogassátok meg ingyenes Mesetárunkat és Játéktárunkat!

logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

kreatív játék gyerek mese ötletek ötlet családi víz gyűjtemény fejlesztő mondóka óvodás népmese iskolás március 22. Víz világnapjára