2019. dec 18.

Jézuska kalács, avagy elfeledett karácsonyi szokások

írta: Kormos Rebeka
Jézuska kalács, avagy elfeledett karácsonyi szokások

Karácsony előtt mit tehetnénk, mint előbányásszuk anyukáink, nagymamáink régi receptes füzetét. Kiderülhet, hogy még a dédanyánk szokásainak lenyomatát is megtaláljuk egy recept végén.
Gondos tanács: "pazarlásnak nincs helye".
Így került elő a Jézuska kalács, ami egy mazsolás kalács, kerekre formázva. Az recept lejegyzésének pontos dátumát nem tudhatjuk. A Váncza-sütőpor az 1930-as évek végén már elérhető volt, így jelen receptben való említgetése ennyiben segít. 

20191208_130832_1.jpg


Anyai ágon vend és sváb felmenők vagy a nagyanyám figyelmetlensége miatt  Jézuska helyett, "Jezuska" van írva a recept címeként. Bár határozottan emlékszem, hogy "Jesszusz-Marija" felkiáltással szörnyülködött Nagymamám, ha valami váratlan vagy nagy baj történt.

20191208_135642_1.jpg

A témát kutakodva Méry Margit néprajzkutatóval készült riportban találtam utalás a szokás hátterére.
"A szenteste nagyon fontos napnak számított a régi magyar paraszti közösségekben. Hogy mennyire jelentős volt az emberek életében, bizonyítja a következő mondás is: „Karácsonykor kalácsot, húsvétkor kenyeret, pünkösdkor ahogy lehet.” Az asszonyok már előző nap bekészítették a lisztet, hogy másnap megsüthessék a kalácsokat. Ilyenkor többféle kalácsot sütöttek (túrós, mákos, diós), ezenkívül volt üres kalács is, ez volt az ún. Jézuska-kalács (vajas fonott kalács mazsolával), amely nem hiányozhatott a karácsonyi asztalról"
Még az is kiderült, hogy jézuskenyérnek is nevezték ezt a karácsonyi ételt. Erről Balogh Júlia ír a Jeles napokhoz fűződő néphagyományok című könyvében.

Egy biztos! Az idén a karácsonyi asztalnál e recept kapcsán megidézzük a nagyszülőket, dédszülőket és talán még az ükszülőkről is esik majd szó családi anekdotázás során. Szóval mesés lesz!
A recept felfedezése óta számtalan baráttal, kollégával került megosztásra ez, a jézuskenyérről szóló történet. A  Pompás Napok csapatában szó esett a terített asztalra kerülő szimbólikus jelentéssel bíró tárgyakról, az azokhoz kapcsolódó szokásokról. Megmeríthkeztünk több generáció által ránkhagyott hagyományokban is. Az elmúlt hetekben több szempntból közelítettünk az adventhez, a karácsonnyhoz:

A betlehemi csillag nyomában - adventi gondolatok

Az igazi ünnep

Ünnepváró mesék adventre

Mesés ünnepvárás

a_tortenetmeseles_egyidos_az_emberiseggel.jpg

Kellemes karácsonyi készülődést!

Mesetárunkban az adventi készülődés napjaira is találhattok népmeséket, történeteket.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese karácsony advent recept szokás kalács szokások jézuska Karácsonyi jézuskalács jézuskenyér Balogh Júlia Jeles napokhoz fűződő néphagyományok