2020. már 10.

Népviselet Napja - 2024

írta: Kormos Rebeka
Népviselet Napja - 2024

nepviselet_napja_2022-2023.jpg

Így hangzott a kezdeményezés eredeti felhívása:
"Csatlakozhatsz egyénként, csoportoddal, kollégákkal, barátokkal, táncolva, énekelve, a buszon ülve... "
A mostani helyzetben úgy gondoljuk:

Vedd fel a viseleted vagy annak egy darabját, és érezd jól magad benne a saját örömödre!

A feladat:

Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. 
Mutasd meg milyen kreatív voltál, készíts képet magadról és töltsd fel a Népviselet Napja Facebook-csoportbaHasználhatod a #nepviseletnapja kifejezést a kép szövegében. Küldheted képed a nepviseletnapja@gmail.com címre, hogy itt a blog felületén is megmutathassuk országnak, világnak! Arra figyelj, hogy ha többen vagytok a képen, minden esetben, a képen szereplő személyek egyetértése szükséges a fotó megjelenítéséhez. Gyerekek esetén a szülök belegyezése és tudomása szükséges. 

Ismerd meg a kezdeményezés weboldalát!

Korábbi évek cikkei

Hogyan lehet résztvenni?

- Jelentkezz a Népviselet Napja csoporthoz, hogy később is tarthassuk a kapcsolatot: https://tinyurl.hu/W2uo/
- Hívd meg ismerőseidet ezekre a felületekre!
- Készíts egy képet április 24-én és töltsd fel az eseménybe, vagy a csoportba!
- Használd a #nepviseletnapja hashtag-et.
Találkozzunk 2024-ben is április 24-én, a X. Népviselet Napján! 
Legyen viseletektől színes a világ!

Ötletek pedagógusoknak

termekkep-2023-03-19t123006_540.png

Ötletek lányoknak és legényeknek

papirgyongybol_kalaris_pompsnapok_hu_1.jpg

Újrahasznosítás a Népviselet Napja jegyében

Leírás a címre kattintva!
polo_festes_pompsnapok_hu.jpg

Sablon és leírás kézzel festett pólóhoz fiúknak a Népviselet Napjára

Leírás a címre kattintva!

egy_nap_nepviseletben_2.jpg

4_photo_grid_your_story.jpg

Keresd fel a Facebookon létrehozott eseményünket Népviselet Napja - 2023 és ha programot, felhívást intézel saját közösséged felé használd bátran a kezdeményezés logóját!
Ezt itt:

nepviselet_napja_2.jpg

Az esemény napjáig érdemes lesz visszatérned a Facebook eseményhez vagy ide a www.pompasnapok.blog.hu oldalra, hogy követhesd az előkészületeket. A program saját csoportját is megtalálod a Facebookon. Itt is követhetsz minket.

A kezdeményezésről:
2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutattuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak.
Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. Az 2019-ben már kimondhattuk, hogy valóban egy hagyomány alakult ki. 2020-ban az ötletgazda, Hrágyel Dóra a Pompás Napok csapatához csatlakozva a közös népszerűsítés mellett döntött. Aztán nagy fordulatot hozott a pandémia, de az idén, 2021-ben is lelkesen várjuk ezt a szép tavaszi napot, akár online, akár offline.
Az elmúlt években számos közösségben szárba szökkent ez vagy ehhez hasonló ötlet, közös örömünkre. A csatlakozókat kérjük, hogy közösen óvjuk azt az alapértéket, miszerint ez a program a viseletek iránt érzett szeretetünk nyomán bővül és jut el egyre több emberhez, tiszteltben tartva mindenki törekvését.
Ha ezzel egyetértesz jelenítsd meg az eredeti "Népviselet Napja" logot saját felhívásodon, plakátodon. Töltsd le a logót innen vagy kérd a nepviseletnapja@gmail.com címen.


Viseletben is pompás napod lesz!

Mesék és viseletek nyomában online és offline

A népmesék legfőbb ismerve, hogy egyszerre tartalmaznak reális és fiktív elemeket. Így van ez ebben a mesében is. A mély mondanivalót a hallgató belső képzelgései és meglévő tapasztalatai alapján járja be, a lélekben a mese lényegi mondanivalója, mint mag szunnyad, hacsak egyből szárba nem szökken. Ám a mesehallgatás állapotában agyunk olyan tudati állapotba kerülhet, amikor fogékony, így oktatási célokra is megannyi lehetőséget kínálnak a népmesék. Pont, mint ez a mese, amelyet feldolgozhatunk a gyerekekkel az öltözködés témája mentén is. Számunkra ez a téma az idén kiemelten fontos lett, hisz a Pompás Napok csapatához Hrágyel Dóra is csatlakozott, aki az "Egy nap népviseletben" kezdeményezés ötletgazdája és eltökélt híve annak, hogy elődeink viseletének darabjai akár a mai ruhatárunkhoz is illeszthetők, motívumaik újra gondolhatók. A mai ember számára is fontos és értékes üzeneteket hordoznak magunkban ezek a ruhadarabok. Kötődést jelentenek, vagy kíváncsiságot ébresztenek, büszkeséget a viselőjüknek. Mi a népmesékkel és a viseletek iránti szeretetünkkel kapcsolódunk.
Népmese-foglalkozás módszertana az öltözködés és viseletek témájában  - Klikk! ONLINE TANFOLYAM.
Népmese-foglalkozás Öltözékek, viseletek és hacukák a népmesékben  - Klikk! LETÖLTHETŐ E-BOOK.
Némesegyűjtemény az öltözködés és viseletek témához - Klikk! LETÖLTHETŐ MESEGYŰJTEMÉNY.
Online anyagink segítik a távoktatásban az óvodapedagógusokat, tanítókat, könyvtárosokat és azokat a családokat, akik minőségi időtöltésre vágynak. 

Viselethez köthető mesék:

A tizenkét vadkacsa

Kapalvári kisasszony és Ezerszőr

Egérbőrős királyleány

A libapásztorból lett királyné

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat, ahol a hagyoményokhoz kapcsolódó tartalmakat találsz!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

kreatív a nap mese csináld magad ötletek napja egy könnyű megoldások népviselet öltözködés hagyományos otthoni elfoglaltság feladat mesék 2023 múltunk 2022 öltözet ruhadarab népviseletben DIY csináld együtt a gyerekeddel április 24. viselet nap Hrágyel Dóra viselethez köthető ruhához ruházkodáshoz öltözködéshez Népviselet Napja jelenben