Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2020. máj 30.

A majom és a szentjánosbogár

írta: Kormos Rebeka
A majom és a szentjánosbogár

Vércse Miklós fordításában: 

szentjanos_bogar.jpgForrás: minimatine.hu

Egy este, amikor a szentjánosbogár a barátjához igyekezett, a majom háza előtt vitt el az útja.
- Szentjánosbogár! - szólította meg a majom. - Miért hordozol örökké lámpást?
- Félek a moszkitóktól.
- Ilyen félénk vagy?
- Nem, nem vagyok!
- Akkor miért hordozol mindig lámpást, ha nem félsz? - kérdezte ismét a majom.
- Azért, hogy meglássam a moszkitót, ha meg akar csípni.
A majom ezen hangosan hahotázott, és másnap széltében-hosszában elhíresztelte, hogy a szentjánosbogár azért hord lámpást, mert gyáva. Amikor a rágalom a szentjánosbogár fülébe jutott, elindult s megkereste a majmot. Éjszaka volt, a majom aludt, de a szentjánosbogár lámpája felébresztette.
- Miért ...

Tovább Szólj hozzá

mese mesetár népmese Fülöp-szigetek A majom és a szentjánosbogár Fülöp-szigeteki

2020. máj 29.

Az álomlátó fiú

írta: Kormos Rebeka
Az álomlátó fiú

Kriza János után:

ijasz01.jpgForrás: www.hungarysport.hu

Egyszer volt egy szegény ember, annak volt tizenhat gyermeke, mind fiú. A tizenhat közül a legkisebb azt mondta egyszer az anyjának:
- Édesanyám, süssön nekem pogácsát hamuba, hadd menjek el szolgálni.
Az édesanyja sütött neki pogácsát, s a kisfiú megindult hetedhét ország ellen. Amint megy, mendegél, hát összetalálkozik egy jó gazdával, szántott négy ökörrel egyedül. Megszólítja a fiút:
- Hová mész, fiam?
- Én, édes gazduram, megyek szolgálni, ha helyem kerül valahol.
- Gyere el hozzám - azt mondja a gazda. - Hadd lám, tudnád-e hajtani a négy ökröt, hogy szántsunk ketten.
Elveszi a fiú az ostort, s hajtja a négy ökröt, fordulnak vagy kettőt. Látja a gazda, hogy jó mozgású ...

Tovább Szólj hozzá

is mese pünkösd mesetár népmese Kriza János mondható Az álomlátó fiú pünkosdkor

2020. máj 27.

Népek játékai - A virágoskert

írta: Zsótér Boglárka
Népek játékai - A virágoskert

Elindítjuk népek játékai sorozatunkat, amelyben időről időre más népek játékait mutatjuk be. Az első játék a tavaszi-nyári időszakhoz jól illeszkedő "A virágoskert" nevezetű kubai népi játék. Remekül játszható bent és kint is, ovis és alsós korosztállyal is. Akár nyári táborok kedvelt játéka is lehet!

 Fejleszti a gyorsaságot, a stratégiai gondolkodást, a figyelmet és a beszédkészséget is. Mint minden népi játéknak, ennek is ezer arca van, és számos továbbgondolási lehetőséget is magában rejt. Játékra fel!


nepek_jatekai.png

A virágoskert

A játékosok körben ülnek, és a vezető mindenkire kioszt egy virágnevet. Aztán így szól: "Egy kertben jártam, sok virágot láttam, csupán a rózsa hiányzott." Aztán megkérdezi: "Melyik ...

Tovább Szólj hozzá

játék gyerek tábor óvoda nyári tábor gyermekjáték népi játék ovis élménypedagógia kisikolás kubai játék népek játékai külföldi népi játék nemzetközi játék

2020. máj 20.

Így kerültem én a mese bűvöletébe

írta: Zsótér Boglárka
Így kerültem én a mese bűvöletébe

Fogadjátok szeretettel kedves békéscsabai barátunk, Fabulya Éva nyugdíjas pedagógus írását. Köszönjük, hogy egyrészt mesél saját történetéről, másrészt azt is, hogy ilyen csodásan megfogalmazta az élőszavas mesemondás sajátosságait.

Volt egyszer nagyon régen,

amikor még az óvoda sem volt kötelező Magyarországon, úgy az 1950-es évek elején, egy barna hajú, barna szemű, kíváncsi kislány, aki nagy örömmel hallgatta, amikor édesanyja az ölébe ültette és énekelt vagy mesélt neki. Nem ám királyokról, királykisasszonyokról, hanem egykor megesett történetekről, pl. hogyan élt az anyukája, mikor ő volt olyan kicsi, vagy éppen a nagymamája mókás dolgairól. Ami nem közvetlen a családtagokkal történt, azt általában úgy ...

Tovább Szólj hozzá

történet drámapedagógia mesemondás Benedek Elek drámapedagógus élőszavas mesemondás mesék éjszakája Bruno Bettleheim

2020. máj 17.

A táltos kanca és a libapásztorlány

írta: Kormos Rebeka
A táltos kanca és a libapásztorlány

Ortutay Gyula szerkesztésében és Boldizsár Ildikó közvetítésével:

het_szepsegjegy.jpgForrás: allevents.in (Alphonse Mucha)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény özvegyasszony, aki libapásztorsággal foglalkozott. Egyszer, nemsokára született neki egy leánygyermeke. Hogy kitől született, azt még ő maga sem tudta. Alighogy megszületett a leány, mikor háromnapos lett, úgy hajnaltájban kihajtja újból az asszony a libákat a mezőre. Egyszer csak azt veszi észre, hogy a libák erősen gágognak és repdesnek. Hát nemsokára megpillantott kelet felől egy sugaras fényességet, mintha egy csillag ragyogott volna. Az a csillag mind jobban, mind jobban közeledett hozzá, nagyobb és nagyobb lett. Egyszer csak letoppant elejbe, és abból a fényes sugárból, ...

Tovább Szólj hozzá

mese női mesetár népmese nőiség Boldizsár Ildikó Ortutay Gyula A táltos kanca és a libapásztorlány Magyar népmesék II. kötet Mesekalauz úton lévőknek

2020. máj 17.

Térdszéli Katica

írta: Kormos Rebeka
Térdszéli Katica

Illyés Gyula nyomán:
okos_leany.jpgForrás: www.btm.hu
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy öregasszony, s annak egy lánya. Az olyan kópé volt, hogy mindenkin ki tudott fogni. Már egy egész országban elterjedt a híre.
Meghallotta ezt a király is. Azt mondta, hogy menjen el hozzá is a lány, és fogjon ki rajta, de úgy, hogy a szobájába be ne tegye a lábát.
A lánynak éppen kapóra jött a dolog, mert az anyja beteg volt, és mindig azt mondogatta: „Egyszer ettem a király süteményéből, de még most is a számban van az íze; eredj, hozzál tőle egy kis süteményt!”
A lány el is ment a kastély elé. Ott ólálkodott, mintha keresne valakit. Egyszer csak látja, hogy a szakács egy nagy tál süteményt visz a kamrába. Hirtelen odaszólt ...
Tovább Szólj hozzá

mese lány okos női leány mesetár népmese nőiség Illyés Gyula novellamese Térdszéli Katica

2020. máj 13.

Így készülhetsz ovisokkal és alsósokkal a Nemzeti Összetartozás Napjára

írta: Kormos Rebeka
Így készülhetsz ovisokkal és alsósokkal a Nemzeti Összetartozás Napjára

Nem kell beszélni róla sohasem,
De mindig, mindig gondoljunk reá.

(részlet)
Juhász Gyula: Trianon

nemzeti_osszetartozas_napja.jpg

A Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap. Június 4-ét, az 1920-as trianoni békediktátum napját az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló 2010. évi XLV. törvényben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává.

A Pompás Napok koncepciója, az oktatói csapat és a Pompás Nagykövetek értékrendje a hagyományokban gyökereznek. Ezt a megemlékező napot is megéljük már évek óta gyermekközösségekben és képzéseink során erre is ötletekkel szolgálunk.
A legkisebbekkel ezen a napon megemlékezést tartani ...

Tovább Szólj hozzá

oktatás a online kisgyerek ötletek ötlet olvasmány kvíz megemlékezés számára játékos anyagok mesés részére emléknap kicsik békeszerződés kisiskolás trianoni Így Nemzeti készülj június 4. Napja Összetartozás alsós meséval Napjára

2020. máj 13.

Nemzeti Összetartozás Napja alsósoknak a mese műfajában

írta: Kormos Rebeka
Nemzeti Összetartozás Napja alsósoknak a mese műfajában

A Pompás Napok mesemondói sok-sok mesét mondtak már, számlálni is alig lehet, hogy hány gyerkőcnek.
Most saját mesénket mondjuk el nektek.

3.jpgFotó: Peer Réka

A nagyvilág egy sötét korszakáról fog szó esni. Keserű történet ez, csak az tartson velünk, akinek erős kötélből vannak az idegei, szíve a mellkasában dobog és bízva bízik. Annyi bátorítást adhatunk, hogy mint jó magyar emberek, együtt megkeressük a magunk pozitív kiútját a végére. 
Mi magyarok sokan vagyunk, jóval többen, mint akik most Magyarországon élünk.
És most nem azokra a rokonokra, barátokra és szegről-végről ismert emberekre gondolok, akik a jobb élet reményében elköltöztek más, távoli vidékekre.
Azokra gondolok, akik tapodtat se mozdultak, s mire egyik ...

Tovább Szólj hozzá

mese történelmi mesetár mesélés Nemzeti június 4. Napja Összetartozás viseletek különleges történelemóra viseletekről

2020. máj 08.

Világszép Vaszilisza

írta: Zsótér Boglárka
Világszép Vaszilisza


orosz népmese

0b473dd2e53f6660105f98a76777742b.jpg

Kép forrása: devianart.com/yutaan

Élt a nevenincs királyságban egy kupec. Tizenkét évet élt házas­ságban, mégis csak egy lánya született, Világszép Vaszilisza. Mikor az anyja haldoklott, a kislány még csak nyolcéves volt. Az anyja odahívatta ágyához a lányát, elővett a takaró alól egy bábut, odaadta neki és ezt mondta: „Hallgass rám figyelmesen, Vasziliszuska! Emlékezz mindig rám és figyelj jól az utolsó szavaimra. Hama­rosan meghalok, szülői áldásomként rád hagyom ezt a bábut, mindig tartsd magadnál, senkinek se mutogasd: mikor baj ér, adj neki enni, s kérd a tanácsát. Ahogy jóllakott, megmondja, hogy kerülj ki a baj­ból.” Azután megcsókolta a kislányt és meghalt. 

A kereskedő meggyászolta a ...

Tovább Szólj hozzá

tanfolyam online akkreditált intuíció képzés kredit pedagógus mesetár népmese pontos nőiség orosz népmese Világszép Vaszilisza női mesék

2020. máj 06.

Egy mesés szegedi példa

írta: Kormos Rebeka
Egy mesés szegedi példa

Orlik Ilona írásával már találkozhattatok itt, a Pompás Napok blogjának hasábjain.
Ismeretségünk stílusosan egy mesékkel kapcsolatos konferencián kezdődött, majd jó néhány mesés alkalommal folytattunk. A mesékkel kapcsolatban sok közös gondolatot találtunk, így áprilisban felkértük őt is Pompás Nagykövetnek. Örömmel fogadta ezt az új szerepkört, amely egy szakmai csoporthoz való tartozást jelent.
Alapítóként hálával a szívünkben gondolunk mind a 11 nagykövetünkre, mert szakmájukban elkötelezettek, kreatívak és bátran vágnak bele ismeretlen kalandokba a népmesék és történetek világába.

kovek.jpgForrás:www.opalauctions.com

Most Ilona útját követve Szegedre kalandozunk, hogy megtudjuk a karantén idején hogy telnek vele a napok.

...

Tovább Szólj hozzá

zoom a mese tanfolyam és program online alatt képzés feldolgozás karantén foglalkozás mesélés kisgyermek módszertani ovis viselet iskolás meseterápia Szeged Öltözködés Nagykövet Boldizsár Ildikó A varjúkirály viseletek népmese-foglalkozás népmese-feldolgozás népmesékben Orlik Ilona Az aranytulipán Pompás Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó ideján népmesében Az aranygyapjas kosok Többsincs királyfi Szerencsének szerencséje