Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2021. sze 04.

Mesék is lesznek az idei Kutatók Éjszakáján!

írta: Kormos Rebeka
Mesék is lesznek az idei Kutatók Éjszakáján!

Idén a mesék is helyet kapnak a Kutatók Éjszakáján, szeptember 24-én

A Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének meghívására 2021. szeptember 24-én interaktív népmese-foglalkozással és a meséhez kapcsolódó kézműveskedéssel várja a Pompás Napok csapata a családokat és az érdeklődőket. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy módszertanunk immár az egyetem falai között is meglényegülhet. 

Mi is az a Kutatók Éjszakája?

"A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén   szeptember 24-én és 25-én   lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és ...

Tovább Szólj hozzá

programok program akkreditált pályaválasztás debreceni foglalkozások mesehallgatás szóló foglalkozás módszertan népmese éjszakája kutatók pályaorientáció fiataloknak pedagógiai Debrecen MTA Debreceni Egyetem Kutatók Éjszakája Pompás Napok meseélmény népmese-foglalkozás fogalkozásterv #kutatókéjszakája Néprajzi Kutató csoport Néprajzi Tanszék 2021. szeptember 24 2021.09.24. sajátélményű prgogram

2021. aug 31.

Pompás eszközökkel készültünk a Népmese Napjára

írta: Kormos Rebeka
Pompás eszközökkel készültünk a Népmese Napjára

Oktató videó + 6 népmese-foglalkozás tervezete

Augusztus 30-i nagysikerű online előadásunk alkalmával készült videó elérhető az érdeklődő pedagógusok számára. 
Az előadáshoz továbbá 2 e-bookot is biztosítottunk, amely 6 db népmese-feldolgozást tartalmaz. Ezen felül 5 kredites igazolást is biztosítunk azok számára, akik ezt szakmai fejlődésükhöz fel tudják használni
Az alábbi oldalon jelezheted számunkra igényed. Klikk!
Jelentkezés lap
Az oktató csomag ára: 5.000 Ft
Oktatási anyag elérhető: 2021.09.10-ig!

pompas_napok_pedagogus_kepzes_nepmese_napja_2021_4.jpg

Mesés készülődés

Szülőként, pedagógusként és gyerekekkel foglakozó szakemberként is fogsz találni itt ötleteket, hasznos kiadványokat, mesés eszközöket, mint a mesekártya és a mesetérképek gyűjteménye.

...

Tovább Szólj hozzá

videó pont elektronikus e-book továbbképzés oktató képzés kiadvány kredit anyag pedagógus 2021 Népmese Napja Pompás Napok népmese-foglalkozás

2021. aug 30.

Visszaszámlálás a Népmese Napjáig

írta: Kormos Rebeka
Visszaszámlálás a Népmese Napjáig

Évről évre egyre népesebb azoknak az intézményeknek, közösségeknek és civil szervezeteknek a köre, akik készülnek a Népmese Napjára, amit Benedek Elek születésnapjára jelölt ki a Magyra Olvasótársaság 2005-ben.
Szeptember 30-án tehát a meséké a főszerep!

pompas_napok_nepmese_napja_2021_1.jpg

Na, kedves királyúrfi, látom, hogy te is igaz voltál hozzám.

- mondja a róka A rókaszemű menyecske mesében, miután megbizonyosodott róla, hogy a királyfinak helyén van a szíve. Ez csupán egy mesei példa arra, hogy milyen emberideálokat állítanak elénk népmeséink. 
Amellett, hogy remek időtöltés meséket hallgatni a gyerekeknek, a Pompás Napok csapatában valljuk, hogy a népmeséket alapul véve, népi játékokkal, dalokkal, mondókákkal és tárgyalkotó ...

Tovább Szólj hozzá

2021. aug 04.

A medve és a macska

írta: Kormos Rebeka
A medve és a macska

Sebestyén Ádám gyűjtése nyomán:

pompas_napok_mesetar.jpgPompás Napok illusztráció

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon, még az Óperenciás-tengeren is túl, élt egyszer egy medve. Összetalálkozott egy macskával, s azt mondja neki:
- Hallod-e, te macska! Egyezkedjünk össze, s csináljunk egy házat ketten.
Jól van, összeegyezkedtek, építettek az erdőben egy házat, ketten laktak a medvével, beszélgettek, nem unatkoztak.
Egyszer ősz lett, s azt mondja a medve:
- Hallod-e, te macska, nemsokára tél lesz. Valami ennivalót kellene szerezni.
- Jól van - helyeselt a macska.
Elmentek hát a boltba, vettek egy nagy bödönt, aztán elmentek az erdőbe, s a bödönt telerakták mézzel. Aztán megint elmentek, vettek egy másik bödönt, s azt pedig telerakták zsírral, és ...

Tovább Szólj hozzá

magyar népmese Pompás Napok Mesetár

2021. aug 02.

Készüljünk együtt a Népmese Napjára!

írta: Kormos Rebeka
Készüljünk együtt a Népmese Napjára!

pompas_napok_pedagogus_kepzes_nepmese_napja_2021_2.jpg

Minden évben készülünk erre a napra szívvel-lélekkel!
Szülőként, pedagógusként és gyerekekkel foglakozó szakemberként is fogsz találni itt ötleteket, hasznos kiadványokat, mesés eszközöket, mint mesekártya és mesetérkép.

Tematikus szakmai csoportot indítunk:
Magyar Népmese Napja - nyílt csoport
Szeretnénk, hogy ez minden magyar gyermek számára ünnep legyen!
A tematikus csoporttal is szeretnék segíteni mindazokat, akik már ünneplik ezt a napot, hogy újabb ötletekkel gazdagodjanak, és azokat is, akik most szeretnének belevágni. Itt csatlakozhattok!

Tovább Szólj hozzá

magyar ötletek napja továbbképzés akkreditált születés képzés szakmai szeptember foglalkozások pedagógus módszertan népmese Benedek Elek Napok szeptember 30. népmesefoglalkozás népmesefeldolgozás Pompás népmese-foglalkozások ötletek a népmese napjára

2021. júl 19.

5 legnépszerűbb mesés cikkünk tele ötletekkel

írta: Kormos Rebeka
5 legnépszerűbb mesés cikkünk tele ötletekkel

2016-ban indult blogunk több, mint 965.000 olvasó figyelmét keltette fel. Vannak rendszeresen visszajárók, de akadnak olyanok, akiket egy-egy téma ragad meg. A több, mint 500 cikk számos lehetőséget kínál a pedagógusok és szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára, hogy a népmeséket, népi játékokat, népdalokat és tárgyalkotást miként ötvözhetik.
Cikkeink mellett végre újra személyesen is találkozhatunk. Nyári képzéseink sorában a következő július 26-28. kerül megszervezésre. Várjuk a módszertani megújulást és elmélyülést kereső felnőtteket Budapesten. A 30 órás és 30 kredites képzésen r emek hangulat, közös élmények, önfeledt mesehallgatás és mesélés, valamint az alkotás öröme vár mindenkire!  
Jelentkezési ...

Tovább Szólj hozzá

szülő felnőtt ötletek játékok nyári továbbképzés képzés őszi otthoni iskolai mesélés mesés óvodai Pompás Napok pedadódus képzés népmesés

2021. júl 18.

Rókáné meg a vadgalamb

írta: Kormos Rebeka
Rókáné meg a vadgalamb

Benedek Elek gyűjtése nyomán:

150-1504435_adorable-baby-fox.jpgForrás: teahub.io

Rókáné komámasszonynak estefelé még nem volt meg a vacsoráravalója.
- Ejnye, ejnye - mormogott magában komámasszony -, de rossz napom van! Egész nap járok, semmit sem találok!
Szomorúan kullogott az erdőben, nézett jobbra, nézett balra, felnézett minden fára - hopp, megvan! Nini, egy fa tetején ott turbékol a vadgalamb. Sunyi módon felsandított a fára, s köszönt:
- Adjon isten, szépen búgó, burukkoló vadgalamb!
- Burukk, burukk, adjon isten, komámasszony. Hol jár, mit csinál?
- A városból jövök, szépen búgó, burukkoló vadgalamb.
- A városból? Mi újság?
- Hej, szomorú újság van ott. A király kiadta rendeletbe, hogy ezentúl a vadgalamboknak nem szabad a fán ülni, hanem le kell ...

Tovább Szólj hozzá

népmese Benedek Elek mesegyűjtemény Mesetár Rókáné meg a vadgalamb

2021. júl 18.

A szállást kérő róka

írta: Kormos Rebeka
A szállást kérő róka

Kovács Ágnes szerkesztésében:

pompas_napok_rokas_mesek.jpg

Egyszer egy vén róka nagyon megéhezett egy kis pecsenyére. Fogott hát egy üres zsákot, a hóna alá csapta, és elindult vele világgá.
Ment, mendegélt, míg estére egy gazdaember házához nem ért.
Bekopogott, és amikor megkérdezték, hogy ki az, hát így felelt:
- Szegény utasember vagyok, s éjjeli szállást kérnék, hogyha megszánnának.
Jószívű ember volt a gazda is meg a felesége is. Megszánták a szegény utast, beengedték, vacsorával is megkínálták. A róka megköszönte, szerényen a padra kuporodott, a zsákját pedig a pad alá tette.
Mielőtt lefeküdtek, azt mondja a gazdának:
- Jaj, gazduram, nem jár itt a ház körül valami tolvaj? Ebben a zsákban egy szép nagy kakas van, nem szeretném, ha elveszne!
...

Tovább Szólj hozzá

képzések pedagógus mesetár népmese módszertani Pompás Napok mesegyűjtemény A szállást kérő róka

2021. júl 18.

A rókaszemű menyecske

írta: Kormos Rebeka
A rókaszemű menyecske

Majtényi Zoltán szerkesztés nyomán:

pompas_napok_a_rokaszemu_menyecske.jpg

Volt egy öreg király, annak három fia. Az öreg már olyan öreg volt, hogy nem volt képes kimenni az udvarból, és templomot építtetett az udvarába, hogy ő ott, a saját udvarában menjen az Isten házába. Mikor a templomtorony elkészült, egy reggel egy madár szólalt meg a torony tetejében. Mikor az öreg király meghallotta a madár szólását, annyira megifjodott, mint egy húszéves legény. Rögtön szólt a fiainak, hogy fogják meg a madarat. Fel is ment a legidősebbik. Mikor rátette volna a kezét, a madár elrepült. Utánanézett. A messzi távolban látott egy erdőt, úgy látta, mintha az az erdő szélén szállt volna le egy fára. Lement a toronyból, és azt mondta az apjának:
- Édesapám, láttam, hova ...

Tovább Szólj hozzá

magyar mesetár népmese A rókaszemű menyecske Tündér mesék Hajnalcsillag című kötet

2021. júl 07.

A banya

írta: Kormos Rebeka
A banya

Benedek Elek nyomán:
regi_kert.JPG

Fotó: nannau.wales

Hol volt, hol nem volt, még a világon is túl volt, volt egyszer egy szegény ember, s annak három fia. Nagy legény volt mind a három, szerettek volna megházasodni.
Mondják az apjuknak, hogy mit akarnak.  
- Jól van - mondja a szegény ember -, hanem elég, ha egyszerre egy fiam házasodik. Menjetek el, s amelyik a legszebb virágot hozza közületek, az házasodjék meg.  
A két nagyobbik legény a faluból ki sem ment. Mind a kettőnek volt kedvese, hoztak azoktól szép virágbokrétákat. Hanem a legkisebbiknek nem volt senkije, semmije, az elment a faluból, s ment nagy búsan hegyeken-völgyeken át. Egyszerre csak egy rengeteg erdőbe ér, s rengeteg erdő közepében meglát egy régi palotát, palota körül egy ...

Tovább Szólj hozzá

magyar mesetár népmese Benedek Elek A banya

süti beállítások módosítása