Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2020. már 31.

A két borsökröcske

írta: Kormos Rebeka
A két borsökröcske

Mesélte Benedek Elek:
20200331_140530.jpgForrás: PN saját fotó, mesemondás alatt készült "zokni-bors-ökröcske-fogat" egy 10 éves fiúcska munkája.

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, egy nagy tenger, annak a közepén egy nagy sziget; ennek a szigetnek a közepében egy nagy hegy s a hegy tetején egy ezeregy éves fa. Ennek volt kilencvenkilenc ága, a kilencvenkilencediken fityegett egy kilencvenkilenc rejtekes tarisznya; ennek a kilencvenkilencedik rejtekében volt a Laci bátyám kilencvenkilenc levelű bibliája, s ennek a kilencvenkilencedik levelén olvastam ezt a mesét.

A biz a': Hát volt egyszer egy igen-igen szegény ember, szomszédjában lakott még egy nálánál is szegényebb. Az egyiknek fia volt, a másiknak leánya. Kapták magukat a ...

Tovább Szólj hozzá

mese nagy való böjt mesetár népmese meséje böjti Benedek Elek A két borsökröcske mesélte böjtre

2020. már 30.

Mese a kezed öt ujjáról

írta: Kormos Rebeka
Mese a kezed öt ujjáról

Josef Haltrich gyűjtéséből, Üveges Ferenc fordításában:

  kez_1.jpg
Forrás:  www.tiffanyhastieart.com

Piki (a mutatóujj), Liki (a középső ujj), Csiki (a gyűrűsujj) és a kis Miki (a kisujj) elmentek egyszer a mezőre, és fivérüket, Tokit (a hüvelykujjat) otthon hagyták. Hiába mondta nekik Toki, hogy ne induljanak el nélküle, mert még bajba keverednek, mégis otthon hagyták.
Piki így szólt:
– Én majd mutatom az utat.
Liki, mint valamennyiük között a legnagyobb, folytatta:
– Én majd előttetek állok, és irányítlak benneteket.
Csiki megtoldotta:
– Én viszem majd utánatok a kincseket.
A sort a kis Miki zárta le ezekkel a szavakkal:
– Én meg majd okos tanácsaimmal segítelek benneteket!
Így hát útra keltek: legelöl Piki, utána jött Liki, ...

Tovább Szólj hozzá

mese mesetár népmese erdélyi szász Mese a kezed öt ujjáról szólásmagyarázó

2020. már 27.

Föld órája, avagy hogy is állunk az energiafogyasztással a digitális oktatásban

írta: Kormos Rebeka
Föld órája, avagy hogy is állunk az energiafogyasztással a digitális oktatásban

A Föld órája kezdeményezés március utolsó szombat estéjét érinti évek óta. A feladat annyi, hogy kapcsold le a villanyt.

fold_oraja.jpg

Ezekben a napokban, amikor minden magyar gyerek otthon tanul, számítógépet, telefont használ, szinte minden tantárgy, minden órájához, minden nap, ez vörösen villogó téma.
Beszorultunk a virtuális térbe a gyerekeinkkel, diákjainkkal, kollégáinkkal. Sokan most kényszerültek olyan megoldások, alkalmazások használatára, amit eddig eszük ágában sem volt megismerni. Állják a sarat és egy-két nap alatt felvették a közösségi média tempóját. Az ovis szülőknek jojózik a szemük, az iskolásoknak fáj a a fejük, görnyed a hátuk. Hiába minden féltő szeretet, a feladatok mindennap jönnek és választ követelnek. ...

Tovább Szólj hozzá

2020. már 26.

A hétlábú paripa

írta: Kormos Rebeka
A hétlábú paripa

Albert András elmondása alapján:

hetlabu_paripa.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, ott, ahol a tetűt és a bolhát rézpatkóba fogták, még azon is túl, volt egyszer egy szegény ember, annak egyéb gazdasága nem volt, mint egy üllője és egy kalapácsa. És most kezdődik a mese.
A réges-régi világban élt egyszer egy igen-igen szegény özvegyasszony. Egyetlen leánykájának arany volt a haja, és Ilonának hívták.
Amint telt, múlt az idő, egyszer csak meghalt az édesanya. De mielőtt meghalt volna, adott a leánykájának egy aranygyűrűt, és azt mondta, vigyázzon rá erőst, mert ha azt elveszti, az életét is elveszíti. Anyja holta után a leány elment szolgálni, szerencsét próbálni, jó gazdát találni, és bészegődött egy ...

Tovább Szólj hozzá

magyar mesetár népmese tündérmese női mesehős Albert András A hétlábú paripa

2020. már 26.

Bubuc, gólyaláb és még 6 játék, amit otthon is elkészíthetsz

írta: Zsótér Boglárka
Bubuc, gólyaláb és még 6 játék, amit otthon is elkészíthetsz

Aki szeret barkácsolni és van néhány felesleges léc, deszka a padláson annak adunk néhány tippet, hogyan készíthet egyszerű népi játékokat az otthon maradt gyerekek számára.

A Pompás Napok csapata nagyon örül, hogy ma a Kenderkóc Népi Játszóház adott ötleteket ahhoz, hogy mely hagyományos játékokat tudjuk otthon is elkészíteni. Köszönjük!

kenderkoc.jpg
A Kenderkóc Népi Játszóház játékai:

Játékok óvodásoknak

Babzsákos játék


A feladat rendkívül egyszerű: egy középen alátámasztott deszka végére helyezett babzsákot kell a palló közepén rögzített kosárba juttatni azáltal, hogy rálépünk a deszka szabad végére. A kivitelezés persze már nem is olyan könnyű, ráérezni a megfelelő erőre és sebességre gyakorlást ...

Tovább Szólj hozzá

gólyaláb hagyományos játékok népi játszóház bubuc harc gólyalábazás karikaelkapó népi játszótér kenderkóc páros síelés hagyományőrző játszóház

2020. már 25.

Bátornak lenni az ismeretlenben, ...avagy egy óvónéni a virtuális térben

írta: Kormos Rebeka
Bátornak lenni az ismeretlenben, ...avagy egy óvónéni a virtuális térben

"A gyerekek azért látják a varázslatot, mert keresik."

Christopher Moore

Bencze Andit ízig-végi óvónéni. Személyes ismertségünk a munkánk kapcsán is szorosabbá vált. Majd 2017-ben ő lett a Pompás Napok első Nagykövete . Azóta is közös nyelvet beszélünk. S most, amikor nagyot fordult mindannyiunkkal a világ, megint példát állít a pedagógusok elé:
vlogger óvónéni.
Néhány hete még bizonyosan jót nevettünk volna ezen az ellentmondásos szóösszetételen. Mert elkötelezettjei vagyunk az embertől emberig ható kommunikációnak, a hiteles jelenlétnek. Pont ezek azok a dolgok, amelyeket Andinak sikerült bevinni a virtuális térbe. Személyes, hiteles, élő, energikus. 
Nézzük, hogy kezdődik egy ilyen út!

bencze_andi_borcsi.jpg

Bencze Andi írása:

...
Tovább Szólj hozzá

játék mese alkotás otthon tanya néni karan ovis Andrea Andi Nagykövet Napok Bencze Pompás #maradjotthon #andinéni oviskarantanya

2020. már 24.

Szeleskedjünk! Szelidítsünk! Készíts velünk szélforgót!

írta: Kormos Rebeka
Szeleskedjünk! Szelidítsünk! Készíts velünk szélforgót!

1_2.jpg

2_3.jpg

3_1.jpg

4.jpg

5.jpg

Módszertanunk középpontjában a népmesék állnak. Élőszóban mesélünk. A mesemondáshoz a népi kultúra más elemit (népi játétkok, népdalok, mondókák, stb.) illesztjük, valamint tárgykészítéssel tudatosítjuk a mese szimbolumait. Ezer szín és mélység válik láthatóvá egy ilyen népmese-foglalkozás alkalmával. A gyerekek minden intelligencia területét megmozgatjuk, tudást közvetítünk, szorongást oldunk és sokat mókázunk.
Ezt akár szülőként is megteheted! Bővebben erről a Képzések és előadások oldalunkon olvashatsz.

A Szélkötő Kalamona meséjét Mesetárunkban is megtaláljátok!

Megcsináltátok ti is? Osszátok meg a gyerekek alkotását a Pompás Napok facebook oldalán , a Szélforgó készítés fotóalbum ...

Tovább Szólj hozzá

magyar papír otthon tavaszi őszi mesetár népmese szélforgó szeles gyerekekkel elkészíthető Szélkötő Kalamona népmese-feldolgozás napokra A szélkötő Kalamona

2020. már 24.

A szélkötő Kalamona

írta: Kormos Rebeka
A szélkötő Kalamona

Illyés Gyula mesegyűjteménye alapján:

lo.JPGForrás: www.craftliterary.com

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. De nem olyan közönséges király volt ám, hanem ő volt valamennyi királynak a feje. Szép fiatal ember volt, de nem volt felesége. Mindig azt gondolta magában, hogy ő bizony talán meg se házasodik. Arra gondolt, hogy ha ővele egy asszony úgy tenne, mint, teszem, sok emberrel, nem is tudja, mit csinálna vele.
Telt-múlt az idő. A vénasszonyok körülfogták, és sorolták neki a szebbnél szebb lányokat. Addig biztatták, kérlelték, míg végül is megházasodott. Nem is bánta meg. Hát még mikor született egy kislányuk, hogy örült neki. Nagyon jól éltek, nem volt köztük semmi baj. Később meg egy kisfiuk is született. Akkor ...

Tovább Szólj hozzá

magyar mesetár népmese Illyés Gyula Hetvenhét magyar népmese A szélkötő Kalamona

2020. már 20.

Urasima vízországi szelencéje

írta: Kormos Rebeka
Urasima vízországi szelencéje

Kúnos Ignác fordításában megjelenő mese a DigiBook Kiadó hozzájárulásával és jóvoltából jelenhet meg oldalunkon:

tenger_metmuseum_org.JPGForrás: www.metmuseum.org, Festő:  Utagawa Hiroshige

Híres halász Urasima, Nippon-világ annak tudta, annak hítta; jól ismerték párja ritka ügyességét, teste, lelke derékségét. Tajték habján tengereknek, hullám hátán mély vizeknek napestig elhalászgatott, hálót vetett, halat fogott.
Csendes őszi alkonyatkor, bíborszínű napnyugatkor, csónakjában egymagában Urasima, indul ismét partnak vissza. S amint evez messze nyúló földje felé s közeledik szigetkéje partja elé, gyereksereg éktelen mód sikoltozgat, ricsajt csap és rikoltozgat. Óvatatlan teknősbékát vettek észre, jómagával tehetetlen került kézre; ...

Tovább Szólj hozzá

a is mese történet japán e-book víz keleti kiadvány világnapja mesetár mesék népmese gyűjteménye ötlettár foglalkoztató mesegyűjtemény Kúnos Ignác DigiBook Kiadó világnapjára világnapján mondható Urasima vízországi szelencéje világnapi Japán népmesék

2020. már 18.

A 9 évad legjobb meséi a Magyar Népmesék sorozatból

írta: Kormos Rebeka
A 9 évad legjobb meséi a Magyar Népmesék sorozatból

1977-ben kezdődött meg a magyar népmesék filmes feldolgozását bemutató sorozat vetítése. A rajzfilmek  ötletesen, a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral fűszerezve igazi műalkotásként szórakoztatják a nézők generációt. 
Elkötelezettek vagyunk az élőszavas mesemondás mellett. Ennek lépéseiről a Hogyan meséljek fejből? című cikkünkben olvashatsz többet.
Visszatérve a magyar népmesék sorozatra: megjelenített képi tartalmaival is inkább serkenti az asszociációt. A népmese egyik legfőbb hatása, hogy teret ad a képzelgésnek, amely elősegíti többek között az elvont gondolkodást is. 
Tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be, hogy még felnőttként is a képernyő elé ülünk, ha felhangzik a jól ismert furulya dallam!

a_kicsi_dio.JPG...

Tovább Szólj hozzá

sorozat magyar rajzfilm otthon népmese mesélj #maradjotthon magyar népmesék sorozat #maradj otthon