2021. aug 02.

Népmese Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Népmese Napja 2022

 nepmese_napja_2022.png

 

2005-ben a Magyra Olvasótársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja, szeptember 30., legyen a Magyar Népmese Napja. Az elmúlt években egyre szélesebb körben vált ismerté ez a jeles napunk. Vannak települések, intézmények, ahol komoly hagyománya lett ennek a kiemelt napnak.

...akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, ... csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

(www.jelesnapok.oszk.hu)

A Pompás Napok csapata 2014 óta készülünk évről-évre erre a napra, akár hétvégére, akár hétköznapra esik szeptember 30. napja.
Évről-évre bővítjük oktatási anyagainkat és kiadványainkat, hogy erre a jeles napra készülhessenek a pedagógusok és szülők.

2022. szeptember 19-25. között kedvezményt biztosítunk Hogyan meséljek fejből és szívből? című online képzésünkre.

Ez egy változatos, sok élményt biztosító kurzus, ami inkább kreativitásra ösztönző, mintsem biflázásra!
hogyan_meseljek_30.png
Minden évben a kiemelt nap előtt pedagógusoknak tartaunk gyakorlat orientált képzést.
Online videóanyagunk elérhető a témában. Klikk!
Készüljünk együtt a népmese napjára! 

pompas_napok_pedagogus_kepzes_nepmese_napja_2021_7.jpg
Kidolgozott foglalkozás tervet is találtok a webshopban. Klikk!
Derék Jankó meg a kemény kenyér - mesefeldolgozás a Népmese Napjára

pompas_napok_nepmese_napja_foglalkozasterv.png

Rendszerint gyermekek között telik a konkrét napunk.
Népmese-foglalkozások, meseösvények és élőszavas mesemondások érik egymást és nem túlzás azt mondani, hogy ki vagyunk bélelve mesével.

Szakmai konferencia

Országos Népmesekonferencia Egerben, 2022. szeptember 30. – október 1. sok szakmai képviselő mellett a Pompás Napok is képviselteti magát. A megtisztelő meghívást Boldizsár Ildikótól és a konferenciát szervező kollégáitól kaptuk. Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe, hisz igen széleskörű szakmai választékkal találkozhattok a 2 nap alatt.
Országos konferencia a Népmese Napja alkalmából Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete valamint a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület közös szervezésében
A konferencia ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Kérjük részvételi szándékát ITT jelezze!

Meselánc a Népmese Napján

2022-ben országszerte a Pompás Mesés Intézmények, Nagykövetek saját népmese-foglalkozásokkal készülnek a jeles napra. 

 

Legendi Kati - Mesés varázsfa ültetés

A Gyömrői Református Óvodába szeretnének egy szép hagyománnyal összekötni a Népmese napját. A teknős, aki èlelmet keres mese után a varázsfa után ők is ültetnek az udvaron közösen egy fát mind a négy csoportnak.

 

Rokaly Elvira - Az inspiráló Macskacicó

Elvira a pátyi Pátyolgató Óvodában így készül a Nèpmese Napjára:  
„Amikor húsvét előtt Bogi nálunk járt az oviban képzést tartani, elhozta nekünk Macskacicót. A kollégák akkor eldöntötték, ez a mese fogja keretezni idei nevelési évünket.” Ez azt jelenti, hogy a Népmese Napján előadják a gyerekeknek, és Gyereknapon erre a mesére építenek fel egy meseösvényt. A főfolyosó dekorációja is ezt a mesét tükrözi majd.
A Néptánc és dráma munkaközösségé a fő feladat, tehát a szervezés, megvalósítás.
Mivel 13 csoport van, így kétszer fogják eljátszani a mesét, mert nem férnének el egyszerre a Művelődési Házban.
Tehát minden csoport részese lesz egy közös mesei élménynek, és az előadáson kívül ki-ki eldönti, hogy a saját csoportjában hogyan fűzi még tovább.
A korábbi előadásokhoz képest, most zenei betétekkel teszik színesebbé a mesét, és a felnőtt szereplőkön túl lesz néhány gyermekcicó is. Természetesen lesznek benne olyan pontok, ahol a néző gyerekek is mondókázhatnak, énekelhetnek, táncolhatnak.

 

Giriczné Gányi Marcsi – Pompás drámás népmese hét

Marcsi újonnan elkészült MesÉlek Kuckójában ünnepli a Népmese Napját idén. Egész héten a népmesék köré építi az óráit. A KMT tornákat, és az iskola előkészítőket is mesei keretbe szövi. Mesés fejlesztések lesznek, a nagy napon pedig mesélni fog egy helyi óvodában (Dévaványán), méghozzá a Kisgömböcöt. Pompásan. Drámásan. Marcsisan.

 

Orlik Ilona – Kos és kecske az iskolában

Szeptember 30-án a Bénye-Káva Általános Iskolában Ilona a népmese napi felelős, az alsósoknak a Kos és a kecske című mesét adja majd elő.

 

Virányiné Trapp Krisztina - A három kismalac nagyközönség előtt

A Debreceni Református Kollégium Óvodája a népmese napjához kapcsolódva elfogadja a Pompások által meghirdetett kihívást az egész hétre. A mindennapos élőszavas mesemondás mellett, a munkatársi közösségünk egy része előadja" A három kismalac és a farkas "című mesét 130 kisgyermeknek.
Ezekkel az alkalmakkal szeretnének a népmese napjához kapcsolódni és részt vesznek még egy rajzpályázaton, melyen "Az aranytulipán" című mesét jeleníthetik meg a gyerekek, többféle technikával.

 

Jezsóné Németh Éva - Óvodába költözött mesehősök

Éva így vázolta fel terveit: Az óvodába beköltöznek a mesehősök: szegénylegény, királyfi, királylány stb. A mesefalon megjelenik a "Meseösvény" meséje, s alatta térben is. A szülőknek „versenyt" hirdettek, hogy készítsenek mesei eszközöket, szereplőket, akár mesekötényt, mesekönyvet...szárnyalhat a fantáziájuk.
Technikai okok miatt 29.- én lesz a Meseösvény: A szóló szőlő mesével - 7 állomáson. Visszaérve az oviba kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.
30.- án a szüreti nyílt nap: Az aranyszőrű bárány mesét meséli Éva, a végén lakodalommal, vagyis táncházzal. A végén szintén kézműves foglalkozások lesznek, szőlő préselés,( ha lesz még), prósza evés. Segítői mindkét napon nyugdíjas kollégák, művház szervező, családsegítő munkatársai. Ők lesznek az állomásokon ill. tartják a kézműves foglalkozásokat.

 

Gyenge Judit - Derék Jankó meg a többiek

Judit kolléganői közül ketten a mezőlaki Tengelic oviban tartják a Népmese napját, ketten pedig Pápára hivatalosak a Vàrosi Óvodák Fáy lakótelepi Tagintézményébe, egy-egy Pompás mesefoglalkozást tartani. Ő biztos, hogy a Derék Jankó meg a kemény kenyér című mesét fogja előadni. Kolléganői: Takácsné Kriszti: Szegény ember vására, Erdély Regina: Szomorú királykisasszony, Szabadi Melinda: Tulipánná változott királyfi című mesékkel készülnek.

 

Jasika Anita - Mesés hétpróbák

Anita azt írta, hogy náluk 3 az 1-ben Népmese nap lesz, megkértek őket, hogy próbálják népszerűsíteni a most induló termelői piacukat. Ezért 23-án délután oda fogják levinni a „mesés hétpróbákat.” Mihály-nap, Népmese napja és termelői piac toborzót terveztek.
Az egyik mesepróbához játékot is készítettek.

 

Geráné Ónody Tünde - Számtalan mesés terv

Az iskolám, ahol dolgoztam, felkért, hogy segítsek a Népmese Napi megemlékezés megszervezésében. Személyesen nem tudok ott lenni szeptember 30-án, ezért kidolgoztam a nap forgatókönyvét, amit az egyik kolléga összefog, s a többiek osztálykeretben emlékeznek. A tervet mellékelem, később majd a nap lebonyolításának dokumentálását is.
Szeptember 28-án egy mesés propaganda feladat részese leszek. Élőszavas meséléssel egybekötött interjúra kért fel a Zuglói Lapok riportere, mely az „Egyensúlyban” rovat – Inspiráló beszélgetések a lelki békénk megteremtésének alternatív lehetőségeiről – színesítését fogja szolgálni. Nagyon jó lehetőségnek érzem, hogy népszerűsítsem, éltessem a mesék lelki síkon betöltött szerepét, valamint a Pompás Napok módszertanát különös tekintettel az ÉrzelMesékre, s annak az érzelmi intelligenciát fejlesztő hatására. Itt alkalom nyílik a közelgő Népmese Napjáról való megemlékezést is beleszőni a beszélgetés fonalába.
A saját kis plébániai mesecsoportommal csak 2022. október 8-án tudok kapcsolódni népmese foglalkozás keretében a Népmese Napjához.

 

Török Georgina – Fickó kutya nagy napja a Nefelejcs oviban

A YouTube-on is elérhető, Rebeka által mondott Csillagszemű juhász meséjével készül a népmese napjára. Archaikus imádsággal, fonalból készített Fickó kutyával és a Papp Vendel csúfolójával igyekszik megteremteni a Pompás hangulatot a Nefelejcs Óvoda összes gyermeke és dolgozói számára.

 

Ócsai Tájház

A mesés élmények pedig folytatódnak az Ócsai Tájháznál is október 1-én. Itt a Pompás Nagykövetek közül néhányan mesét mondanak és mesékhez kapcsolódó furmányos rejtvényeket adnak fel a meseszerető kicsiknek és nagyoknak. 
Csupaszív történetek - népmese napi családi nap - Ócsai Öregfalu című eseményre várunk Bennetek szeretettel! Bejelentkezés szükséges az alábbi felületen:
Regisztráció az ócsai, mesés rendezvényre

Mesés kihívás!
pompas_napok_nepmese_napja_2022_kihivas.jpg

A jeles napot megelőző hétre közösségi kihívást kezdeményezünk. Minden nap csak egy kis időt szánjatok a mesékre! Tartsatok velünk!
Regisztráció a Mesés kihívásra

Kihívás, vagy csak mesés hétköznapok?
Mi Pompás eszközökkel segítünk!

Online továbbképzések:
https://pompasnapok.sensei.hu/webshop/
Szakmai kiadvány előrendelés:
https://forms.gle/BcLAdEdruE3RFh77A
Népmesés eszközök (nyomtatható, színezhető kártyák és térkép):
https://pompasnapok.hu/.../mesekartyak-es-meseterkepek.../

Visszatekintő

Az előző évekből is csodás emlékeket tudunk felidézni:

Ünnep lett a népmese napja

Közeleg a Magyar Népmese Napja!

Volt egyszer egy Meseösvény

Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása

Kincses Kultúróvoda 2021 - álmok, amelyek valóra válnak

A jó mese titka

Ötletek a Népmese Napjára - így is ünnepelhettek!

3 tipp hogyan tegyük különlegessé a Népmese Napját

A népmesék komplex használata terén szerzett tapasztalatainkat képzések, előadások és beszélgetőkörök formájában adjuk át a gyakorló pedagógusoknak és a szülőknek. Bízunk abban, hogy népmeséink ezáltal is a családok és közösségek mindennapjainak részévé válnak. 

nepmese-foglalkozas_4.jpg

Az idei esztendőben a figyelmünket a pedagógusok igényei kötötték le, hisz az online térben több képzésünket is elérhetővé tettük. A digitális oktatás műfaja számunkra is új terület volt, de a Pompás Napok módszertant már ismerő és használó kollégák impulzusai hatalmas motivációt jelentettek ebben a munkában.
Akkreditált rövidebb és hosszabb képzések is rendelkezésre állnak azok számára, akik a népmeséket a nevelési és oktatási munkájukba szívesen bevonják. Ezek a pompasnapok.sensei.hu oldalon elérhetőek.
Intézményi képzéseink is elérhetőek, akár külső helyszínen  - mintegy kirándulásként -, kár a megrendelő intézményekben. 

Elektronikus kiadványaink is a mesék sokrétű felhasználáshoz adnak támpontokat, ötleteket, komplex foglalkozás leírásokat. A pompasnapok.hu/shop/ oldalon már 19 kiadványt mutatunk be.

A témához fűződő cikkek:
3 tipp hogyan tegyük különlegessé a népmese napját
Benedek Elek születésnapja - Magyar Népmese Napja
Mesét mondani, mesét hallgatni öröm
9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

Meséljetek sokat, lesz aki meghallgatja!


Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

Szólj hozzá

pont napja pedagógusképzés továbbképzés akkreditált kihívás pontot kredit gyakorlati szeptember pedagógus mesés népmese 2022 magyra Benedek Elek Készüljünk együtt a Magyar Népmese Napjára Népmese Napja szeptember 30. Magyra Népmese Napja Készüljünk együtt a népmese napjára! biztosítót szakmaia 5 napos kihívás ORSZÁGOS NÉPMESEKONFERENCIA EGERBEN